luni, 25 septembrie, 2023

Sindicaliștii din Educație au înfrânt! Greva s-a fâsâit, problemele rămân

Greva profesorilor continuă și în acest zile, însă sunt din ce în ce mai multe cadre didactice care susțin că vor să revină la catedre pentru că oricum nu se va rezolva nimic din ce au solicitat. Nici Coaliția de guvernare nu îi mai ia în serios, liderii PNL și PSD reluând discuțiile legate de rotativa guvernamentală. Cu alte cuvinte, sindicaliștii din Educație au înfrânt și trebuie să se mulțumească cu acele puține firimituri primite din partea guvernanților.

Sindicaliștii din Educație au înfrânt: Greva continuă, dar cu jumătate de gură

La începutul grevei cadrelor didactice, multă lume a fost alături de ei și i-a susținut, însă incoerența liderilor sindicali a făcut ca simpatia publică să dispară de la o zi la alta, mulți oameni gândindu-se la interesul propriul, la copilul de acasă care nu știe exact când va susține examenele naționale, fie că este vorba despre evaluarea Națională, fie despre Bacalaureat.

Așa au apărut multe presiuni care au fost puse pe cadrele didactice să renunțe la proteste și să se mulțumească cu ce au primit. Oamenii din Educație au încercat să lupte pentru drepturile lor și pentru modernizarea învățământului, însă se pare că nu au avut liderii care să facă mai bine cunoscute mesajele profesorilor.

Chiar dacă protestele vor continua, din ce în ce mai mulți profesori vor să revină la catedre, convinși că problemele din Educație vor rămâne nerezolvate, iar partea salarială nu se va îmbunătăți decât cu cei 1.000 de lei brut, pe care îi va da Guvernul.

De altfel, cadrele didactice universitare, cu mici excepții, nici nu au fost măcar în grevă. Președintele Federației Alma Mater, Anton Hadar, spunea că mediul universitar a făcut o grevă de avertisment, de 2 ore, chiar la începutul grevei cadrelor didactice, după care au continuat să meargă la cursuri. Cică ar fi fost și foarte greu ca aceștia să intre în grevă deoarece condițiile legale sunt mai dificile n cazul lor, în comparație cu cei din învățământul primar și gimnazial.

Mai mult de atât, liderii de sindicat recunosc, mai cu jumătate de gură, că greva cadrelor didactice se va stinge de la sine deoarece mulți profesori sunt hotărâți să revină la școală și nimeni nu îi poate opri să ia această decizie.

Ce rămâne după greva profesorilor

Singura grevă generală serioasă de după Revoluție tinde să se stingă în cel mai pur stil românesc. Inițial, protestul dascălilor a fost susținut de părinți și de copii, a fost puternic, convingător, a avut loc în mai multe orașe mari ale țării, dar și în Capitală.

După ce Guvernul a început să le arunce niște oferte cu care să le închidă gura cadrelor didactice, profesorii au început să nu mai fie convinși de grevă, iar ultima ofertă, care le va aduce aproape 600 de lei la salariu i-a înmuiat pe mulți. Mai mult decât atât, liderii de sindicat nu au avut niște idei coerente cu care să meargă și să dea cu pumnul în masa Guvernului. Au fost destule fisuri în organizarea profesorilor, iar de acestea au știut să profite cei din Guvern, care au reușit să atenueze impactul protestului, ducându-l până în faza de acum, când multe cadre didactice vor să revină la cursuri.

Una peste alata, sindicaliștii din Educație au înfrânt, iar problemele învățământului românesc rămân neschimbate!

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite