luni, 25 septembrie, 2023

Sindicaliștii din Sănătate intră în grevă! Care sunt revendicările

Sindicaliștii din sănătate intră în grevă! Aceștia au anunțat că în data de 7 iunie vor fi în grevă japoneză în instituțiile publice de sănătate şi asistență socială. Reprezentanții Sanitas au precizat că se va lucra fără întreruperea activității, până la rezolvarea revendicărilo.

„Consiliul Naţional a decis că Sanitas va menţine o presiune continuă asupra autorităţilor decidente, ca avertisment că membrii noştri nu mai acceptă amânări sau soluţii parţiale la revendicările sistemelor de sănătate şi de asistenţă socială, astfel: continuarea referendumului în rândul membrilor noştri de sindicat referitor la desfăşurarea acţiunilor de protest; 7 iunie – declanşarea grevei japoneze în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, grevă fără întreruperea activităţii până la rezolvarea revendicărilor Sanitas; continuarea negocierilor cu factorii de decizie”, au scris reprezentanţii Sanitas.

Sindicaliștii din Sănătate intră în grevă!

Sindicaliștii din Sănătate au menționat că vor analiza permanent stadiului implementării soluțiilor asumate de partea guvernamentală şi stabilirea tipului şi a calendarului de acţiuni ce se impun în raport cu rezultatele obţinute.

Inițial, se stabilise în cadrul Consiliului de Coordonare al Federației Solidaritatea Sanitară declanșarea acțiunilor de protest conform următorului calendar: începând cu data de 23 mai 2023 – demararea strângerii semnăturilor pentru greva generală; 8 iunie 2023 – mitingul membrilor Solidaritatea Sanitară în Piața Victoriei, urmat de un marș către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și Palatul Parlamentului; 15.06.2023 – pichetarea unităților și depunerea preavizului pentru demisia din contractele aferente gărzilor suplimentare; 27.06.2023 – grevă de avertisment, în intervalul orar 10:00-12:00; 1.07.2023 – declanșarea grevei generale a lucrătorilor din sănătate şi demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor.

Pe 31 mai 2023, liderii Sanitas au decis la şedința Consiliului Național, în urma analizei rezultatele negocierilor din ultimele zile purtate de echipa federaţiei din sănătate cu premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, să intre în grevă japoneză pe data de 7 iunie 2023.

Care sunt revendicările sindicaliștilor

Sindicaliștii din Sănătate vor deblocarea angajărilor în cele două sisteme, alocarea sumelor necesare pentru a asigura plata voucherelor de vacanţă pentru toţi angajaţii, adoptarea în perioada imediat următoare a unui act normativ care să asigure atingerea salariului de bază maxim prevăzut în Anexa II la Legea 153/2017 pentru toate categoriile de angajaţi din Sănătate şi Asistenţă socială.

În plus, sindicaliştii din Sănătate mai vor evizuirea ierarhiei pentru toate funcţiile din sănătate, implicit reaşezarea asistentului medical în grila de salarizare cuprinsă în noua Lege a salarizării bugetare; recunoaşterea rolului asistenţilor medicali în funcţionarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare, finalizarea negocierilor şi semnarea CCM la nivelul sectorului de negociere colectivă Sănătate și garantarea menţinerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unităţile medicale din reţeaua CFR şi după ce acestea vor fi transferate la alte autorităţi.

Reprezentanții Guvernului au anunțat că s-a decis deblocarea a 14.000 de posturi în sistemul de sănătate, iar în viitoarea lege a salarizării vor fi eliminate inechitățile salariale și refăcute ierarhizările de personal, astfel încât rolul asistenților medicali să fie recunoscut și plătit corespunzător. Chiar și în aceste condiții, sindicaliștii din Sănătate intră în grevă japoneză de pe data de 7 iunie 2023.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite