Este obișnuit să auzim că ar trebui să dormim opt ore pe noapte și privarea de somn este dăunătoare pentru organism. Aceasta este o recomandare a organizațiilor naționale de sănătate din întreaga lume, de la NHS britanic la National Sleep Foundation din America. Dar de unde a apărut cu adevărat acest sfat?
Cercetările efectuate în diferite țări pentru a determina cât de des afectează bolile diferite grupuri de populație ajung la aceeași concluzie. Persoanele care suferă de lipsă de somn, precum și cele care dorm prea mult, sunt mai predispuse la numeroase boli și trăiesc în medie o viață mai scurtă. Cu toate acestea, este dificil de spus dacă tulburările de somn sunt cauza bolilor sau, dimpotrivă, un simptom al unui stil de viață nesănătos. Prin „prea puțin somn” înțelegem, în general, mai puțin de șase ore. „Prea mult somn” înseamnă mai mult de nouă-zece ore.
Câte ore trebuie să dormi pe noapte. Cât timp trebuie să doarmă copii?
Copiilor sub pubertate li se recomandă de obicei să doarmă până la 11 ore pe noapte, iar sugarilor până la 18 ore pe noapte. Se consideră că somnul de noapte pentru adolescenți este de până la 10 ore. Unii specialiști, spun că, deși este dificil de spus dacă lipsa somnului este o cauză sau o consecință a unei stări de sănătate precare, cele două fenomene se consolidează reciproc.
De exemplu, persoanele care nu acordă suficientă atenție exercițiilor fizice dorm mai prost, ceea ce le face să fie mai obosite și, ca urmare, nu au energia necesară pentru a face exerciții fizice. De asemenea, lipsa somnului poate duce la o serie de probleme de sănătate.
Rezultatele a 153 de studii la care au participat peste cinci milioane de persoane arată în mod clar o legătură între privarea de somn și diabet, hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, boli coronariene și obezitate.
Ce probleme de sănătatea cauzează lipsa somnului. Nici nu ai putut să crezi că poți suferi de aceste boli din cauza orelor nedormite
Studiile au arătat că lipsa somnului timp de doar câteva nopți la rând poate duce o persoană sănătoasă într-o stare de prediabet. Lipsa moderată de somn reduce capacitatea organismului de a controla nivelul de glucoză din sânge.
Somnul insuficient reduce eficiența vaccinurilor, iar privarea de somn are un efect devastator asupra sistemului imunitar, făcându-ne vulnerabili la infecții. Într-un studiu, participanții care au dormit mai puțin de șapte ore au fost de trei ori mai predispuși să răcească decât cei care au dormit șapte sau mai multe ore.
Persoanele care suferă de privarea de somn produc prea multă grelină, hormonul responsabil de foame, și prea puțină leptină, hormonul care induce sațietatea, crescând astfel riscul de obezitate. S-a observat, de asemenea, că privarea de somn este asociată cu o activitate cerebrală redusă și chiar, pe termen lung, cu demența. Impactul somnului prea lung este mai puțin studiat, dar se știe că acesta este asociat cu o serie de tulburări, inclusiv cu afectarea funcției cerebrale la persoanele în vârstă.