Hackerii atacă din nou. De această dată, vizat a fost un spital din Botoşani. Infractorii cibernetici au spart o bază de date şi au lăsat un mesaj.
De asemenea, programatorii au cerut o răscumpărare de 3 bitcoini.
Baza de date a unui spital din Botoşani a fost spartă de hackeri
Spitalul de Recuperare „Sfântul Gheorghe” din Botoşani a fost hackuit. Mai mulţi hackeri au intrat în sistemul unităţii medicale şi au compromis o bază de date. Informaţiile au fost criptate, iar pentru a intrat din nou în posesia lor, programatorii au cerut 50.000 de euro. Mesajul a fost transmis în limba engleză, iar răscumpărarea este în bitcoini.
În aceste momente, unitatea spitalicească nu mai poate raporta serviciile realizate pe luna decembrie a anului 2022. De asemenea, nici nu mai poate primi banii pentru decontarea acestor operaţiuni.
Reprezentanţii spitalului din Botoşani susţin că unitatea are contracte de mentenanţă atât cu o companie care asigură partea de soft, cât şi cu una specific pe securitatea cibernetică. Însă, din păcate, cu toate aceastea s-a produs atacul.
Important de precizat este faptul că poarta de intrare în sistemul informatic a fost o simplă conexiune de la distanţă utilizată de una dintre cele două firme de mentenanţă. Prin intermediul unei conexiuni RDP, hackerii au reuşit să intre în sistem şi au criptat baza de date de pe luna decembrie.
Vă aducem aminte că atacul este similar celui din vara anului 2019, când alte patru spitale din România au fost ținte ale hackerilor.
Clienții Revolut, ținta mai multor atacuri cibernetice
România a fost ţinta atacurilor cibernetice de-a lungul timpului. Vă aducem aminte că la jumătatea lunii septembrie 2022 clienţii unei bănci populare au fost hackuiti. Mai precis, discutăm despre Revolut. Fondurile romanilor au fost accesate, iar aceştia nu le-au mai putut folosi.
Reprezentanţii Revolut au înştiinţat de urgenţă printr-un email, iar problema a fost rezolvată la timp.
„Revolut a fost ținta unui atac cibernetic. Acesta a condus la accesul unei terțe părți neautorizate la detaliile unui procent foarte mic de clienți (0,16%), pentru foarte puțin timp.
Am identificat imediat și am izolat atacul pentru a-i diminua semnificativ efectele și i-am contactat pe clienții afectați. Clienții care nu au primit informarea prin email nu au fost afectați. Pentru a fi foarte clari, precizăm că nu au fost accesate sau sustrase fonduri. Banii clienților au fost și sunt în siguranță, la fel ca întotdeauna”, au transmis reprezentanţii Revolut la acel moment.
Site-uri guvernamentale, hackuite de programatori
De asemenea, mai multe site-uri guvernamentale au fost accesate de hackeri, printre care Guvernul României, CFR Călători, Poliţia de Frontieră, Ministerul Apărării Naţionale.
„Specialiştii IT de la nivelul structurilor guvernamentale colaborează cu experții instituţiilor de specialitate pentru restabilirea accesului și identificarea cauzelor. Accesul către site-ul www.gov.ro a fost refăcut”, transmitea Guvernul.
Important de precizat este că atacurile cibernetice urmăresc să deterioreze sau să obțină control sau acces la documente și sisteme importante dintr-o rețea de computere de firmă sau personală.
Atacurile cibernetice sunt distribuite de către persoane sau organizații pentru intenții politice, infracționale sau personale pentru a distruge sau a obține acces la informații clasificate. Astfel, hackerii care au spart baza de date a unui spital din Botoșani ar putea primi o pedeapsă cu închisoarea de 6 luni până la 5 ani.