Mulți tineri din România au optat pentru a studia la universități din străinătate, însă adesea ei sau familiile lor nu au cunoștințe clare despre costurile reale ale studiilor sau cheltuielile de trai asociate acestora. Edmundo și Aegon România au analizat ce costuri implică să faci studii în străînătate, cât costă și care sunt cele mai apreciate destinații de către studenții români.
Un studiu efectuat de firma de consultanță educațională Edmundo în colaborare cu firma de asigurări Aegon România a scos la iveală faptul că Londra este orașul preferat pentru studii în străinătate de către majoritatea studenților români care optează pentru o educație superioară în afara țării. Universitățile din Londra ocupă primul loc, urmate de cele din orașele olandeze Amsterdam, Rotterdam și Delft. Pe locul al treilea în preferințele studenților români se regăsesc universitățile din Dublin (Irlanda) și Bruxelles (Belgia).
Studii în străinătate. Cât costă acestea în comparație cu cele din România
Aegon România a elaborat un ghid gratuit pentru a oferi părinților și studenților români o imagine mai clară asupra a ceea ce înseamnă să fii student în România sau în străinătate și asupra costurilor asociate.
“Am creat acest ghid împreună cu partenerii noștri de la Edmundo pentru a furniza informații utile despre universități, costurile studiilor, cheltuielile zilnice, prezentând și opțiuni de planificare financiară pentru a susține aceste planuri”, a declarat Sînziana Maioreanu, CEO al Aegon România.
“Ne bazăm pe cunoștințe despre sistemele educaționale internaționale, o largă rețea de contacte cu universități internaționale, legături cu tineri români studenți și absolvenți de studii internaționale și experiență în implementarea a numeroase proiecte pentru tineri”, a subliniat Victoria Stan, Manager de Afaceri la EDMUNDO.
Referitor la studiile desfășurate în România, Bucureștiul se situează pe poziția a șaptea în ierarhia universităților din UE după numărul de studenți, ponderea fiind de o treime din totalul studenților din țară, adică peste 170.000.
Cu toate acestea, costurile pe parcursul studiilor universitare în capitala României sunt destul de ridicate. Pe lângă taxele de studiu, care variază între 670 și 3.000 de euro pe an, trebuie să se ia în considerare și alte cheltuieli cum ar fi taxele de înscriere (între 100 și 300 de euro pe ciclu), cazarea în cămine (între 225 și 900 de euro pe an), chiria pentru apartamente cu o cameră (3.420 de euro pe an), hrană, transport, materiale școlare (3.000 de euro pe an) sau bani de buzunar (2.700 de euro pe an).
În București, suma totală pentru un an academic (de 9 luni) variază între 6.700 și 12.420 de euro. Pe întreaga perioadă a studiilor universitare (3 ani în sistemul Bologna), costurile se ridică între 21.000 și 37.200 de euro. În cazul universităților din Cluj, costurile se încadrează între 6.160 și 11.570 de euro pe an sau între 18.480 și 34.710 euro pe toată perioada facultății. De asemenea, la Iași, cheltuielile variază între 5.949 și 10.600 euro pe an, astfel încât 3 ani de studiu în Iași costă între 17.847 și 31.800 de euro.
Destinațiile universitare preferate de români
În prezent, mai mult de 30.000 de tineri români studiază în străinătate, dar doar o treime dintre ei doresc să se întoarcă în țară.
În același timp, peste 90% dintre absolvenți își găsesc locuri de muncă în domeniul studiat în primele 6 luni după absolvire. În Londra, costurile studiilor încep de la 15.000 de lire sterline pe an, și pot ajunge până la 35.000 de lire sterline în funcție de specializare sau universitate, pentru cei care nu dețin statutul pre-settled.
Elevii ai căror părinți se află în Marea Britanie și dețin acest statut îl pot obține mai ușor, astfel că taxa scade la 9.250 de lire sterline pe an, cu opțiunea de a accesa împrumuturi guvernamentale pentru a acoperi aceste costuri. Cheltuielile lunare medii pentru o persoană care locuiește singură depășesc 2.000 de lire sterline, incluzând transportul, cazarea și hrana.
În Olanda, deși taxa de școlarizare de 2.300 de euro pe an poate fi acoperită cu un împrumut guvernamental cu o dobândă de până la 1%, costurile totale de trai variază între 25.150 și 26.300 de euro pe an în Amsterdam, între 22.150 și 23.300 de euro pe an în Rotterdam și între 19.150 și 20.300 de euro pe an în Delft. Calculat lunar, bugetul necesar studenților se situează între 1.800 și 2.400 de euro. Pentru studenții care lucrează în regim part-time, guvernul olandez oferă un sprijin financiar de până la 900 de euro pe lună, însă din experiența studenților de la EDMUNDO, găsirea unui loc de muncă ar fi recomandată abia din al doilea an de studii.
„Sondajul nostru recent asupra clienților care au achiziționat asigurări de viață cu economisire în ultimii trei ani arată că majoritatea (55%) aleg aceste produse pentru a economisi pentru educația viitoare a copiilor lor, iar dintre aceștia, aproximativ 53% o fac cu scopul de a strânge fonduri pentru învățământul superior al copiilor lor”, a adăugat Sînziana Maioreanu.
Edmundo în colaborare cu firma de asigurări Aegon România au analizat ce implică să faci studii în străinătate, cât costă și ofertele principalelor țări care atrag studenți români.