vineri, 25 aprilie, 2025

Sunt ultimele zile pentru depunerea Declarației unice! Cum se completează

Sunt ultimele zile pentru depunerea Declarației unice 2024 (Formular 212)! Dacă ai venituri din activități independente, chirii, dobânzi bancare, dividende, criptomonede, meditații, videochat și altele, reține că luni, 27 mai, este data limită pentru depunerea formularului și pentru plata impozitului pe venit și a contribuțiilor (CAS și CASS).

Sunt ultimele zile pentru depunerea Declarației unice!

Declarația poate fi descărcată de pe site-ul ANAF și trebuie deschisă cu Adobe, nu direct din browser, pentru a putea fi completată corect. Formularul poate fi depus fizic la ghișeu pentru cei care preferă această metodă, dar cea mai simplă soluție este utilizarea Spațiului Privat Virtual (SPV).

Salariul minim luat în calcul pentru 2024, în ceea ce privește veniturile obținute în 2023, este de 3.000 de lei, chiar dacă pe parcursul anului salariul minim a fost crescut la 3.300 de lei, așa cum a confirmat și ANAF. În Declarația unică, pentru plata contribuțiilor la sănătate și la pensie, se vor aplica următoarele plafoane.

Dacă veniturile tale anuale sunt între 18.000 și 36.000 de lei, CAS este opțional (deci zero), dar trebuie să plătești CASS în valoare de 1.800 de lei. Pentru venituri anuale între 36.000 și 72.000 de lei, CAS este de 9.000 de lei, iar CASS este de 3.600 de lei. Dacă veniturile tale anuale depășesc 72.000 de lei, CAS este de 18.000 de lei, iar CASS de 7.200 de lei. În cazul veniturilor sub 6 salarii minime, se plătește doar impozitul pe venit. Impozitul pe venit rămâne la valoarea de 10%.

Salariul minim luat în calcul pentru veniturile din 2024 este de 3.300 de lei. Chiar dacă salariul minim se va mări în acest an, valoarea considerată rămâne aceasta. În ceea ce privește plafoanele, plățile vor fi efectuate în 2025 până la data de 25 mai. Impozitul pe venit rămâne neschimbat la 10%.

Pentru CASS, se va plăti 10% din venitul realizat sau din norma de venit, plafonat la 60 de salarii minime. Astfel, baza de calcul pentru CASS nu poate depăși echivalentul a 60 de salarii minime, fie că este vorba despre venitul net, norma anuală de venit, sau norma anuală de venit ajustată. Prin urmare, plafonul pentru CASS este între 6 și 60 de salarii minime, adică între 19.800 și 198.000 de lei.

Dacă baza de calcul realizată de PFA este mai mică decât echivalentul a 6 salarii minime, va fi necesară plata unei diferențe de contribuție CASS, astfel încât să se atingă pragul minim de 6 salarii minime.

Excepții de la plata diferenței de CASS

Există anumite excepții de la această obligație. PFA-urile sunt scutite de la plata acestei diferențe de CASS dacă obțin venituri din anumite surse, precum salarii și venituri asimilate salariilor, cu condiția ca acestea să fie la un nivel cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe țară, în perioada în care au fost realizate veniturile; chirii, dividende, dobânzi, burse, criptomonede și alte surse similare, pentru care contribuția de asigurări sociale de sănătate este deja plătită la un nivel cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe țară.

În cazul în care nu deții un cont pe platforma Ghișeul.ro, se recomandă să efectuezi transferul sumelor datorate în contul Trezoreriei de care aparții. Așadar, nu există un cont unic în care să plătească toată lumea. Primul pas este să identifici la care Trezorerie aparții. Pentru aceasta, există un link special pe site-ul ANAF (click pentru a deschide).

Pasul următor este să identifici contul specific în care vei face plata. Pe site-ul ANAF vei găsi un alt link ce conține o listă a conturilor IBAN. În acea listă extinsă de conturi IBAN, va trebui să cauți contul 5504. Sunt ultimele zile pentru depunerea Declarației unice, iar luni, 27 mai, este ultima zi în care puteți depune formularul.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.