vineri, 12 aprilie, 2024

Susținătorii lui Klaus Iohannis dispar pe capete! Ce șanse mai are Împăratul de la Cotroceni la NATO?

Zilele președintelui României în fruntea țării sunt numărate, iar el caută cu disperare un loc unde să se aciueze. Postul de secretar general al NATO la care visa cu ochii deschiși pare din ce în ce mai departe dat fiind că susținătorii lui Klaus Iohannis dispar pe capete.

Susținătorii lui Klaus Iohannis dispar pe capete!

Șansele lui Klaus Iohannis la șefia NATO scad pe zi ce trece. Mai grav este faptul că presa internațională critică felul în care președintele dumneavoastră și-a anunțat candidatura, dar și momentul ales. Jurnaliștii britanici, americani sau francezi au spus că această candidatură a iritat mulți diplomați ai Alianței.

Netherlands Broadcasting Corporation a anunțat că Mark Rutte, prim-ministrul Olandei, este susținut pentru funcția de secretar general al NATO de 28 din cele 32 de țări membre ale Alianței.

Spre marea disperare a Împăratului de la Cotroceni, în ultimele 10 zile încă trei țări i-au susținut candidatura lui Mark Rutte.

Fostul premier olandez mai are de obișnuit susținerea a 4 state pentru a avea unanimitate. Asta s-ar putea întâmpla zilele următoare când va avea loc la Bruxelles, un summit în care se vor întâlni miniștrii de Externe ai țărilor NATO.

Marea lovitură președintele dumneavoastră a primit-o de la SUA, a cărei reprezentantă a spus clar că îl susține pe Rutte, în timp ce pentru Împăratul de la Cotroceni, pe care îl consideră un prieten are doar… „cel mai mare respect”.

Cine îl susține pe Împăratul de la Cotroceni

Pe plângă România, care îl propune drept candidat, mai sunt încă trei țări care sunt de partea președintelui dumneavoastră. Este vorba despre Turcia, Ungaria și Slovacia.

Recep Erdogan nu l-a dorit pe Rutte încă de la început, spunând că vrea un reprezentant al Europei de Est, dar și asigurări că următorul secretar general acordă o atenție deosebită luptei împotriva terorismului și dorește mai multe angajamente în acest sens.

Ungaria a transmis, prin vocea ministrului de externe, Peter Szijjarto, că nu-l poate susține Rutte pentru că „a dorit punerea Ungariei în genunchi”. Problema este de când guvernul de la Budapesta a adoptat o lege anti-LGBT, iar Mark Rutte a spus că Ungaria trebuie dată afară din Uniunea Europeană.

Slovacia este cea de-a treia țară care nu prea l-ar susține pe Rutte dacă președintele dumneavoastră nu și-ar retrage candidatura. Și Împăratul este decis să nu cedeze. Chiar a spus că nu intenţionează nici să se retragă, nici să negociez altceva și că se concentrează pe NATO.

E clar că susținătorii lui Klaus Iohannis dispar pe capete, iar președintele dumneavoastră riscă să cadă în penibil cu încăpățânarea de a candida pentru o funcție unde cam nimeni nu-l vrea.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.