Tarife fixe la gaze şi energie electrică, deși prețurile au scăzut! Ministrul Energiei: „Sunt deja atractive!“

Tarifele fixe la gaze şi energie electrică se mențin la fel de mari, deși prețul de achiziție a scăzut. Furnizorii au ajuns în punctul în care le este oferit curentul gratis sau cel mult, îl cumpără la prețul de dinainte de criză. Chiar și în situația dată, plafoanele impuse de stat clienților nu par să se scadă prea curând. Iar dacă romanii vor continua să plătească la fel, Guvernul, în schimb, se gândește să taie din compensațiile acordate companiilor din energie.

Pe piețele internaționale, prețul energiei este într-o constantă scădere, astfel că autoritățile de la noi, iau și ele în considerare reducerea prețurilor plafonate. Însă, nimeni nu comunică o dată de când prețurile facturilor vor începe să scadă.

Tarife fixe la gaze şi energie electrică, deși energia s-a ieftinit cu 40%! Gazele au atins cel mai mic preț din ultimii 2 ani

Prețul de tranzacționare al gazelor a atins cel mai jos punct din ultimii doi ani, iar al energiei a atins nivelul de dinaintea pandemiei. Tarifele plafonate impuse în aprilie 2022 – 31 de bani pe kWh pentru gaze şi 68 de bani, respectiv 80 de bani pe kWh pentru energie electrică, nu mai sunt justificate dată fiind situația.

De curând, în București, în anumite intervale orare, prețul energiei a fost pe minus, adică producătorul de curent l-a plătit pe furnizor pentru achiziție. Când prețul nu a fost negativ, energia s-a vândut în medie, cu 140 de lei pe MWh, iar gazele cu preţul de sub 150 de lei pe MWh.

„Explicațiile sunt legate, în primul rând, iarna caldă. Măsurile luate de toate guvernele un UE, de plafonare, măsurile de creșterea stocului de gaze”, a declarat Corneliu Bodea, președintele Centrului român de energie.

Se impune reducerea plafoanelor stabilite prin lege

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a menționat însă că tarifele sunt bune și așa, ba chiar „atractive”, în contextul în care plafoanele din prezent ajung să fie şi de cinci ori mai mari față de prețurile plătite de furnizori.

„Cred că putem discuta de diminuarea acelui plafon de 1.300 de lei, acceptat în momentul de față de la decont. Ne uităm să vedem dacă furnizorii sunt suficienți de corecți, încât decontul să vină la prețurile reale din piață”, a declarat Ministrul Energiei.

George Niculescu, președintele Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energie (ANRE), a menționat că prețul facturilor scade în funcție de strategia de achiziție pe care o aplică furnizorii.

Bogdan Chirițoiu, președinte Consiliul Concurenței, a comunicat că statul suportă diferența între cât plăteşte populația și cât e prețul de piață, și că ar fi cazul de o subvenție mai redusă din partea statului.

Problema, după Dana Dărăban, director Federației Patronale a Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), este faptul că statul nu a recuperat din întârzieri, sumele datorate până în decembrie 2022 nefiind decontate complet.

Guvernul intenționează să ia măsuri prin care să reducă suma de bani pe care o oferă companiilor din energie. În schimb, furnizorii se plâng că nu şi-au primit banii nici pentru schema de plafonare.

Cert este că romanii se confruntă și cu alte probleme decât tarifele fixe la gaze şi energie electrică, și anume întârzierile la facturi. Compania de stat este campioană. Hidroelectrica a început să trimită facturile abia pentru luna decembrie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite