Se aplică, de anul acesta, o majorare a taxei pentru examenul de Bacalaureat. Ministerul Educației anunță că taxele nu vor fi plătite de toată lumea.
Taxa de Bacalaureat 2024 a crescut la 464 de lei
Conform Legii Educației, absolvenții de liceu au dreptul să susțină, gratis, examenul de Bacalaureat de maxim două ori. Această regulă este valabilă doar în sesiunile consecutive absolvirii.
După aceste două sesiuni consecutive absolvirii, examenul poate fi susținut de nenumărate ori, indiferent de vârstă, dacă este necesar, însă numai în urma plătirii unei taxe.
De asemenea, candidații care au de susținut doar una sau două probe, vor fi taxați pentru fiecare în parte. În 2024, elevii care repetă examenul de finalizare a liceului, vor suporta o taxă mai mare de înscriere, față de anii precedenți.
„Candidații din promoții anterioare, care au susținut în sesiunile anterioare de cel puțin două ori examenul de bacalaureat și care se prezintă la toate probele examenului național de bacalaureat din 2024, achită suma de 464 de lei”, declară reprezentanții Ministerului Educației.
Costurile pentru susținerea probelor de Bacalaureat diferă în funcție de județ. De exemplu, în Dolj, fiecare probă constă 130 de lei, pe când în Ilfov tariful diferă în funcție de probă astfel: prima probă – 155 de lei, a doua probă – 155 de lei, a treia probă – 154 de lei.
Când vor avea loc probele de Bacalaureat în 2024
Prima sesiune a examenului Național de Bacalaureat 2024, cele de evaluare a competențelor, vor avea loc între 17 și 17 iunie.
Competențele lingvistice de comunicare orală în limba română au avut loc în perioada 17-19 iunie (proba A).
Competențele lingvistice de comunicare orală în limba maternă au avut loc în perioada 19-20 iunie (proba B).
Evaluarea competențelor digitale se desfășoară în perioada 19-21 iunie (proba B).
Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională vor avea loc în intervalul 25-17 iunie (proba C).
La fiecare probă dintre acestea, elevii vor fi evaluați de către doi examinatori. Dintre aceștia, unul va fi profesor care a predat materia la clasă, iar celălalt cadru didactic va fi, de aceeași specialitate, de la altă clasă din unitatea de învățământ.
În cazul în care această regulă nu se respectă sau cadrele didactice sunt în incompatibilitate, profesorii examinatori vor fi aleși din altă unitate de învățământ.
În a doua sesiune, cea din iunie-iulie 2024, prima probă scrisă va avea loc pe 1 iulie, la Limba și literatura română. Cea de-a doua probă, cea obligatorie profilului, va avea loc pe 2 iulie. Cea de-a treia, p roba la alegere a profilului și specializării este programată pe 4 iulie. În data de 5 iulie este planificat examenul scris pentru Limba și literatura maternă.
În sesiunea iunie-iulie 2024 au fost înscriși peste 134.000 de candidați.
Afișarea primelor rezultate va avea loc pe 8 iulie, până în ora 12:00, urmând ca cererile de contestație să fie depuse în aceeași zi, în intervalul 12:00-18:00. Rezultatele finale vor fi comunicate pe 12 iulie.
Elevii care se vor înscrie la următoarele sesiuni și care nu se mai încadrează în examinarea gratuită, vor plăti înscrierea, având în vedere că taxa a crescut la 464 de lei.