duminică, 19 mai, 2024

Taxa pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie! Cum explică Marcel Boloș

La scurt timp după ce a afirmat că nu există fonduri disponibile, Ministrul Finanțelor a decis să amâne o nouă sursă de venit la buget. Taxa pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie, pentru a permite sistemului informațional referitor la marile proprietăți să ofere acces la datele privind valoarea impozabilă a clădirilor, a transmis ministrul Finanțelor.

Taxa pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie

Boloș a anunțat că Guvernul a aprobat în ședința ordinară proiectul de ordonanță de urgență care impune o serie de măsuri pe linia continuării proiectelor de digitalizare și a conformării voluntare pentru contribuabili. Astfel, există trei categorii principale de măsuri, iar prima măsură se referă la e-casele de marcat fiscale.

„După cum ştim, în sistemul naţional sunt racordate peste 650.000 de case de marcat fiscale şi, în scopul conformării voluntare, structura sistemului de informaţii a raportărilor zilnice între contribuabili şi ANAF va fi una care va conţine şi elemente de identitate opţională pentru cumpărători.

Practic, ne pregătim pentru proiectul care va însemna declaraţia unică digitală pe care o vom implementa în perioada următoare ca şi o continuare a măsurilor pe care le avem în domeniul digitalizării”, a anunțat Marcel Boloș.

Prin această ordonanță aprobată, se va implementa un sistem complet de informații pentru raportarea datelor financiare de către contribuabili. De asemenea, acest lucru va oferi un fundament mai solid pentru modulele antifraudă în curs de dezvoltare, care urmează să devină operaționale până la data de 1 iunie. Scopul este să trecem la o altă metodă de gestionare a riscului fiscal, având la dispoziție date mai complete și precise, potrivit ministrului.

Care este explicația Ministrului Finanțelor

În ședința de marți a Executivului, a fost aprobată a doua categorie de măsuri, pe linia proiectului și acțiunilor de digitalizare pe e-Transport. Astfel, în cazul celor care au uitat sau au omis să obțină codul UIT pentru declarația de e-Transport, dar bunurile sunt înregistrate în evidențele contabile, se va renunța la măsura confiscării acestor bunuri, iar instituțiile vor aplica doar amenzi.

„Pentru cea de-a treia categorie de măsuri, cea referitoare la marile proprietăţi, marile averi, al cărei termen scadent era pentru data de 30 aprilie, am amânat – şi s-a aprobat amânarea acestui termen – până la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi să poată să permită accesul la informaţii privind valoarea impozabilă a clădirilor. După cum se cunoaşte, pentru clădirile mai mari de 2,5 milioane de lei şi mijloacele de transport cu o valoare de peste 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termen scadent pentru 30 aprilie.

Iar în acest context, pentru a avea acces la aceste categorii de informaţii pe care le-am menţionat, dar şi pentru a putea continua ceea ce înseamnă sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul, aşa cum am menţionat, s-a amânat până pe data de 30 septembrie 2024”, a explicat ministrul.

Potrivit acestuia, proiectele pentru digitalizarea ANAF continuă. În acest sens, modulul e-Factura este funcţional și operațional din data de 1 ianuarie și a beneficiat de îmbunătățiri de-a lungul timpului, că urmare a observațiilor primite de la mediul de afaceri. Astfel, taxa pe marile averi a fost amânată până la 30 septembrie.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.