marți, 16 aprilie, 2024

Taxă pentru românii care au centrală termică! De când se va aplica

Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliţă, a declarat că urmează să se impună o nouă taxă pentru românii care au centrală termică. Astfel, românii care au în casă centrale termice pe gaz vor fi nevoiți să plătească o taxă suplimentară deoarece emisia de dioxid de carbon este la nivel ridicat.

Taxă pentru românii care au centrală termică!

Peste 65 de milioane de centrale termice pe gaz se găsesc în Uniunea Europeană, motiv pentru care emisiile de dioxid de carbon se află la un nivel îngrijorător. Sezonul rece aduce posibilitatea taxării suplimentare a celor care dețin centrale termice, în contextul în care emisia de dioxid de carbon este una crescută, ca urmare a utilizării la capacitate mărită a acestora.

„În prezent, chiar dacă există discuții în sensul acesta, nu există vreun act oficial, nici la nivelul UE, nici la nivelul României care să stabilească o interdicție propriu-zisă a montării centralelor pe gaze naturale în apartamente sau în imobile. Sunt astfel de discuții, dar la momentul de față nu există o astfel de abordare“, a precizat Dumitru Chisăliţă.

Modificarea ce a fost inițiată de Uniunea Europeană își dorea la început eliminarea acestora pentru a reduce emisia de dioxid de carbon, dar și dependența de importuri cu care mai multe țări se luptă. Această idee a fost însă modificată deoarece costul schimbării acestora este unul foarte ridicat, în schimb Uniunea Europeană își dorește ca locuitorii ce au centrale termice pe gaz să plătească o taxă suplimentară pentru emisiile de carbon produse de acestea. Taxa suplimentară ce va fi pregătită de Uniunea Europeană va fi pregătită pentru intervalul 2025-2030.

Decizia s-ar putea aplica din 2025-2030

Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă a susținut că taxarea suplimentară pentru cei care dețin centrale termice pe gaz ar putea fi impusă în intervalul 2025-2030.

„Această taxare suplimentară este un program al Uniunii Europene, se numește Fit for 55, care presupune ca în perioada următoare, deci în intervalul 2025-2030, să se treacă la taxarea emisiilor de dioxid de carbon, la nivelul populației sau al sectorului rezidențial, precum și la nivelul mobilității. Probabil că la un moment dat vor exista aceste taxări ale emisiilor de dioxid de carbon”, a adăugat Dumitru Chisăliță.

Președintele Asociaţiei Energia Inteligentă a opinat că  la nivelul unei centrale pe gaze naturale, la momentul în care o să se calculeze un anumit factor pentru emisiile de dioxid de carbon, probabil o dată pe an, la impozitare, sau la fiecare factură va veni și această taxare ala dioxidul de carbon, care se va aplica atât pe centrale pe gaze, cât și la nivelul mașinilor, a noxelor pe care le vom avea la fiecare dintre mașinile noastre.

Taxarea emisiilor de dioxid de carbon ar putea fi inclusă în facturile anuale sau lunare. Ea are ca scop corectarea acestei discrepanțe. Acest proces presupune calcularea unui factor specific pentru emisiile de dioxid de carbon generate de centralele pe gaz și alte surse. Taxa ar putea fi aplicată la nivelul acestor echipamente și la nivelul autovehiculelor.

Impunerea unei noi taxe pentru românii care au centrală termică ar putea fi pusă aplicare din 2025.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.