miercuri, 19 martie, 2025

Te trage curentul: mit sau realitate? Iată ce spune medicul Andreea Daniela Alexe despre acest fenomen – VIDEO

Vorba din popor potrivit căreia „te trage curentul” este doar un mit. Chiar dacă frigul pare să favorizeze apariția durerilor de dinți, de cap sau de spate, ele au, de fapt, alte cauze. Iată ce spune medicul Andreea Daniela Alexe despre acest fenomen.

Multor români le este frică de „curent”, deoarece spun că aici își au originea numeroase afecțiuni. În Occident, însă, această temere nu există, fiindcă aerisirea frecventă a încăperilor este un obicei des întâlnit. Cu toate acestea, mulți medici consideră că temerea privind curentul este nejustificată și nu constituie o cauză de îmbolnăvire, ci, din contră, aerul curat ajută la îndepărtarea microbilor.

Te trage curentul: mit sau realitate? Dr. Andreea Daniela Alexe: „Problema este acolo de la bun început”

Dr. Andreea Daniela Alexe, medic specialist protetică dentară, este de părere că mitul potrivit căreia „te trage curentul” nu este adevărat, deoarece problema este acolo de la bun început. Curentul este doar un factor care acutizează durerea, în special dacă ai avut o carie, care a avansat și a ajuns la nerv.

„Ce se întâmplă, de fapt? Problema este acolo de la bun început. Adică ai avut o carie, care a avansat și a ajuns la nerv. Curentul, aerul ăsta rece, este doar un factor care acutizează problema, îți dă dureri. Dar nu de la curent ai făcut caria, asta vreau să se înțeleagă. Este doar un factor care îți potențează durere și te trimite la medicul stomatolog. Este doar un factor care acutizează problema deja existentă de mult timp.”, a declarat dr. Andreea Daniela Alexe, pentru BZI LIVE.

medicul andreea daniela alexe în studioul bzi live
„Curentul, aerul ăsta rece, este doar un factor care acutizează problema, îți dă dureri.”

Dr. Andreea Daniela Alexe dărâmă un alt mit: Coroanele dentare durează toată viața

Potrivit medicului, coroanele dentare nu durează toată viața, ci maximum zece ani. Chiar dacă sunt persoane care susțin că lucrările realizate le-au ținut și 20 de ani, acestea trebuie să țină cont că materialele din prezent nu mai sunt la fel de rezistente. Mai mult decât atât, la momentul respectiv, dintele era cât de cât integru, dar, în timp, procesul de degradare și-a spus cuvântul.

„Bine ar fi! Bineînțeles, că atunci când se fac coroanele dentare avem grijă să le facem cât mai corect și să le adaptăm cât mai bine, ca ele să țină o perioadă cât mai lungă de timp. Nu putem să oferim garanții în medicină, asta e clar. Maxim ar fi zece ani. Am pacienți care vin cu coroane foarte vechi, puse acum mulți ani de zile, când, într-adevăr, recunosc, se foloseau niște materiale mult mai rezistente decât cele de astăzi. Și am pacienți care vin și îmi spun: „Am avut lucrarea asta, m-a ținut 20 de ani. Înseamnă că și lucrarea pe care o voi face de acum încolo mă va ține tot atât, așa-i?” Nu e neapărat așa. Pentru că, la început, când ți s-au pus coroanele respective, ți s-a șlefuit din dinte, dintele era cât de cât integru, era probabil vital, l-ai devitalizat și de acolo a început procesul de degradare.”, a adăugat dr. Andreea Daniela Alexe.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite