joi, 12 iunie, 2025

Tot mai mulți români ajung la spital după ce beau lichid de parbriz sau antigel din greșeală. Mare parte dintre supraviețuitori necesită transplant renal

Medicii sunt tulburați de numărul în creștere al cazurilor de intoxicații voluntare și involuntare cu alcool metilic și cu etilenglicol. Din ce în ce mai mulți oameni sunt duși la spital după ce beau lichid de parbriz sau antigel, ce conțin aceste substanțe toxice.

Ajung la spital după ce beau lichid de parbriz sau antigel din greșeală

Șansa de supraviețuire a celor care ajung la spital după ce au băut aceste substanțe este de 50 la sută. Iar jumătate dintre cei care au scapăt cu viață sunt dependenți de dializă și primirea unui transplant de rinichi. Jumătate dintre aceste intoxicații s-au întâmplat în urma confundării acestor lichide toxice cu alte băuturi și consideră că producătorii ar trebui să marcheze mai bine ambalajele acestora.

În jur de 30 de persoane pe an ajungeau până acum la spital cu această problemă. Însă, la Spitalul Dr. C.I. Parhon, din Iași, pe ATI la Secția de Nefrologie, doar în ultima saptămână au existat 4 cazuri grave, ceea ce reprezintă o creștere enormă, și ridică semne de întrebare specialiștilor.

Luni, 24 iulie, un bărbat care lucra ca cioban a murit după ce a confundat sticla de alcool cu cea de insecticid împotriva paraziților pentru oi, iar un altul a confundat sticla de vișinată cu cea de lichid de parbriz. Dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Dr. C.I. Parhon, din Iași, spune că supraviețuirea este o chestiune și de noroc în aceste cazuri.

Dacă aceste persoane sunt duse în primele 3 ore de la ingerare la spital, șansele de supraviețuire cresc substanțial. Alcoolul etilic din băuturile alcoolice din comerț, consumat în cantități mari, pot fi un antidot pentru alcoolul metilic. Antidot pe care și l-a administrat și un bărbat de 71 de ani din Vaslui, fară să știe, fapt pentru care a ajuns la spital în comă alcoolică. Însă, rinichii acestuia sunt în stare critică, și cel mai probabil va trebui să facă dializă pentru restul vieții.

Ce au constatat specialiștii

În cazul unui tânăr de 21 de ani, și al unei femei de 36 de ani, ambii din Iași, substanțele au fost ingerate intenționat, fiind vorba de două tentative de sinucidere. Aceștia au ajuns la spital la sfârșitul lunii iulie în urma consumului într-o cantitate mare de antigel.

Dar, potrivit medicilor, jumătate dintre cei care ajung la spital, au confundat recipientele.

„Avem 25-30 de astfel de cazuri pe an. Rata de supraviețuire este de 50 la suta pe lotul de pacienți evaluați la noi în spital, iar dintre supraviețuitori jumătate rămân cu risc crescut de dializă sau pe dializă, cu necesar de transplant renal. Trebuie spus că este extrem de accesibilă această substanță foarte toxică în toate gospodăriile din România. Cred că poate din punctul de vedere al producătorilor ar trebuie să fie scris mai clar pe recipiente că există potențial de moarte dacă este consumat, să fie mai bine evidențiat acolo unde există deja”, a explicat conf. dr. Ionuț Nistor.

Medicul spune că la spital a sporit numărul cazurilor provocate de consumul de lichid de parbriz, în special cel de iarnă, care a fost tratat cu alcool metilic pentru a nu îngheța la temperaturi reduse.

„Ar trebui să fie păstrate sub cheie sau în siguranță undeva, să nu fie la îndemâna persoanelor vulnerabile, cum ar fi copiii, care le pot confunda ușor cu o sticlă de suc, sau a persoanelor cu un discernământ limitat. Nu cred că le este foarte clar acest risc evidențiat”, a adăugat doctorul.

Dr. Ionuț Nistor a constatat că mulți mută astfel de lichide în recipiente mai mici, ca să le poată transporta mai ușor în portbagaj sau să fie depozitate mai simplu acasă. Și pentru că lichidele sunt colorate, și sunt adesea folosite recipiente transparente de la băuturi cumpărate din comerț, confundarea acestora se poate face ușor dacă nu suntem atenți.

Mulți români ajung la spital după ce beau lichid de parbriz sau antigel din greșeală, iar supraviețuitorii pot necesita transplant renal sau dializă.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.