vineri, 19 iulie, 2024

Toți pensionarii vor primi acest document! Daniel Baciu a arătat deciziile de recalculare

Președintele Casei de Pensii a prezentat documentul privind noile decizii de recalculare, document care ajunge la toți pensionarii. Este confirmat și faptul că nu vor exista întârzieri în ceea ce privește primirea pensiilor.

Noile decizii de recalculare pentru pensionari

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a venit cu un nou anunț pentru pensionari. Având în vedere că luna septembrie vine cu majorări ale pensiilor pentru aproximativ 70% din pensionari, șeful Casei de Pensii a prezentat documentul privind noile decizii de recalculare.

„Este vorba despre această formă; așa vrem să trimitem deciziile către pensionari. Trebuie să adoptăm un act normativ. Se lucrează la Casa de Pensii pentru ca aceste decizii să ajungă în timp util, astfel încât, cu prima zi lucrătoare din septembrie, oamenii să își primească drepturile de pensie”, a declarat Daniel Baciu.

Acest document va ajunge la toți pensionarii în cel mai scurt timp. De asemenea, acesta confirmă că toate datele sunt în grafic și nu vor exista întârzieri.

„Noi trebuie să ne încadrăm în acest timp pentru ca oamenii să primească până în septembrie, astfel încât să știe care sunt drepturile ce li se cuvin prin noua lege a pensiilor. Nu suntem în întârziere, suntem în grafic, astfel încât oamenii să își primească drepturile care li se cuvin”, a mai adăugat președintele Casei Naționale de Pensii Publice.

Cu atât mai mult, oficialul a prezentat documentul privind noile decizii de recalculare, oferind informații despre banii în plus pe care îi vor primi pensionarii de la 1 septembrie.

„Anul acesta avem două majorări ale pensiilor. Una la 1 ianuarie, când s-a majorat cu 13%, și mai avem ce-a de-a doua în septembrie, când vorbim de recalcularea celor 5000 de dosare. În jur de 70% din pensionari vor avea majorări ale pensiilor. În momentul de față, avem o prevedere clasă, un act normativ pentru cumpărarea retroactivă. Această posibilitate era valabilă și în noua lege a pensiilor și a fost un real succes. Cine are această posibilitate, să o facă”, a mai precizat Daniel Baciu.

Noua formulă de calcul a pensiei

În ceea ce privește numărul de puncte, formula este Număr total de puncte.= puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate/necontributive.

Noutatea în cadrul formulei de calcul a pensiei stă în numărul de puncte stabilitate acordate pentru anii contributivi (peste 25 de ani). Astfel, formula va fi așa: Pensie = VPR x Număr total de puncte. VPR (valoarea punctului de referință) reprezintă valoarea punctului de pensie împărțit la 25.

La calculul total de puncte se va adăuga un număr de puncte de stabilitate pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare contributive de 25 de ani. Acestea vor fi: 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv, 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv și 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc.

„Pensionarii care au beneficiat de un indice de corecție mare vor avea creșteri mai mici, iar cei care nu au beneficiat de indice de corecție vor beneficia de creșteri mai mari. Contează foarte mult care a fost nivelul contribuțiilor, istoricul profesional”, a afirmat șeful Casei de Pensii.

Astfel majoritatea pensionarilor vor beneficia de mai mulți bani lunar în urma noilor decizii de recalculare, majorarea putând atinge chiar procentul de 50% pentru unii dintre aceștia.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.