sâmbătă, 18 ianuarie, 2025

Transnistria va fi alipită Rusiei? Ce interese sunt ca legăturile cu Chișinăul să nu fie întrerupte

Discuții ample a stârnit zilele acestea, în spațiul public internațional, cât și printre cetățenii Republicii Moldova, informația că Transnistria ar vrea să fie alipită la Rusiei. Congresul al VII-lea a votat în unanimitate solicitarea către Consiliul Federaţiei şi Dumei de Stat a Rusiei să întreprindă măsuri în vederea protejării Transnistriei în condiţiile amplificării presiunilor din partea Moldovei.

Rezoluţia, adoptată în unanimitate, nu precizează în ce mod ar urma să intervină Rusia pentru a ajuta Transnistria, dar este de remarcat faptul că nu se solicită o alipire la Federaţia Rusă. Asta pentru că există interese ca legăturile cu Chișinăul să nu fie întrerupte.

Transnistria va fi alipită Rusiei?

Congresul al VII-lea a decis în unanimitate, miercuri, să se adreseze Consiliului Federaţiei şi Dumei de Stat a Rusiei cu rugămintea de a întreprinde măsuri în vederea protejării Transnistriei în condiţiile amplificării presiunilor din partea Moldovei, Tiraspolul susținând că pe teritoriul Transnistriei locuiesc peste 200.000 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse.

Nu se precizează exact în ce ar consta ajutorul Rusiei, dar nu se solicită o alipire la Federaţia Rusă. În cadrul congresului, chiar s-a vorbit despre independenţa regiunii şi nu s-a discutat despre vreo unire cu Federaţia Rusă.

În Rezoluție se mai arată că suveranitatea Transnistriei este o condiţie inalienabilă şi fundamentală pentru apărarea identităţii distinctive şi a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale poporului.

Ce s-a întâmplat a demonstrat, dacă mai era nevoie, că există multe fumigene de dezinformare și șantaj, care au rolul de alarma populația din Republica Moldova, dar și din România și celelalte state vecine.

Ce interese sunt ca legăturile cu Chișinăul să nu fie întrerupte

Puterea de decizie cu adevărat la Tiraspol o au patronii companiei Șerif. Este vorba despre Victor Gușan și Ilia Kazmalî, foști membri ai serviciilor speciale, care controlează cam tot ce mișcă în regiunea transnistreană. Aceștia nu au niciun interes ca Moscova să se implice în Transnistria, pentru că asta ar însemna cineva să vină și să controleze ce fac ei.

Nu! Cei doi patroni nu își doresc altceva decât păstrarea unei stări de conflict nerezolvat, pentru ca ei să facă bani mulți prin contrabandă, din acel gaz rusesc pentru care nu plătesc.

O schimbare a geopoliticii în zonă nu  ar face altceva decât să le atace paradisului fiscal pe care au reușit să și-l creeze în ultimii ani.

În eventualitatea în care Rusia ar decide să intervină în Transnistria, ar însemna aducerea unor trupe care sunt deja angrenate în războiul din Ucraina. Pentru că, la ora actuală, militarii ruși cantonați la stânga Nistrului numără 1.500 de oameni, dintre care doar 70 de ofițeri sunt din Federația Rusă, restul sunt localnici cu pașapoarte rusești dar și cu pașapoarte moldovenești și cu zero motivație de a lupta pentru Federația Rusă. Practic prezența militară este mai mult simbolică, iar Putin numai timp de trimis armată în Transnistria nu are.

De aceea, rezoluția Congresului de la Tiraspol nu reprezintă decât un simplu foc de paie, o fumigenă aruncată spre Guvernul Republicii Moldova pentru că există interese mari ca legăturile cu Chișinăul să nu fie întrerupte și Rusia să nu intervină în paradisul fiscal pe care și l-au creat cei doi patroni de la Șerif.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.