joi, 14 noiembrie, 2024

Trei lucruri care diferențiază Liga 1 de Liga 2 din perspectiva pariurilor

Fanii de fotbal europeni sunt de mult timp deprinși cu principiul de promovare și retrogradare din ligile naționale, însă această practică nu este unică pentru toate sporturile. Spre exemplu, nu există așa ceva în unele din cele mai urmărite sporturi din lume precum NFL sau NBA, unde echipele sunt aceleași din sezon în sezon și se pot schimba doar în cazul apariției unei francize noi sau falimentul uneia vechi.

În România, desigur, există sistemul de retrogradare și promovare și echipele care au cea mai proastă performanță în cadrul unui sezon în Liga 1, vor juca anul viitor în Liga 2. Aceste echipe vor fi înlocuite de cele mai bune din sezonul precedent din Liga 2. Această practică, in teorie, duce la creșterea nivelului fotbalului în întreg sistemul național.

În același timp, este clar și așteptat ca să existe diferențe între Liga 1 și Liga 2. O simplă căutare a ponturi fotbal azi pe online ar dezvălui diferențele de cote la meciurile din cele două ligi. În acest articol, vom analiza top trei lucruri care motivează diferențele între Liga 1 și Liga 2 din punctul de vedere a unui parior.

1. Diferența generală de putere

Ținând cont de faptul că Liga 1 este liga de top a țării, se știe că cele mai performante echipe sunt aici. Iar faptul că unele cluburi joacă zeci de ani la rând în cea mai puternică ligă, duce la o consolidare de resurse precum bani, jucători talentați, scouteri, antrenori și așa mai departe. La fel, aceste echipe beneficiază de un grup de fani mai larg, care contribuie la performanțele atât sportive, cât și financiare a unui club.

Diferența dintre echipe precum FCSB, CFR Cluj, Farul Constanța și alte echipe din eșalonul doi, cum ar fi Universitatea Cluj, Universitatea Craiova sau altele este, per general, mai mică. Iar diferența dintre o echipă care a fost recent retrogradată din Liga 1 și o debutantă în Liga 2, care își numără jucătorii profesioniști pe degetele unei singure mâini, este mult mai mare.

În calitate evidentă, ne putem adresa la performanțele echipelor din sezonul 2023/24. În Liga 1, FCSB a încheiat prima fază a sezonului cu 64 de puncte după 30 de meciuri. Deși a fost un rezultat impunător, cei de la Rapid București au fost pe locul doi cu 55 de puncte. Iar ultimul loc, Botoșani, a avut 21 de puncte.

În Liga 2, însă, diferența a fost de o prăpastie între primul și ultimul loc. Prima fază a fost încheiată de 1599 Șelimbăr și Unirea Slobozia cu 42 și 40 de puncte respectiv în primele poziții. Iar pe ultimile două locuri s-au clasat Alexandria și Progresul cu nouă și respectiv, un punct.

Faptul că există așa diferențe influențează cotele oferite de casele de pariuri și necesită o analiză mai prudentă a echipelor noi.

2. Diverse statistici de meci

Echipe cu resurse diferite și tactici diferite, în mod normal, joacă diferit. Acest fapt poate fi notat în statistica ce diferă între Liga 1 și Liga 2, statistică care des se regăsește în pariurile plasate de pariori.

Spre exemplu, până în prezent, cele mai des întâlnite scoruri în Liga 1 în sezonul 2024/25 au fost 1-1 (15% din meciuri), 0-0 (13%) și 1-0 (11%). Iar totalul de meciuri cu mai mult de 2.5 de goluri este de 42%.

În același timp, cele mai populare scoruri în Liga 2 au fost 1-0 (15%), 0-1 (15%) și 0-0 (13%). Cu 41% din meciuri în care s-au marcat mai mult de 2.5 goluri.

Însă diferențele mai mari se află în extreme. Spre exemplu, în Liga 1 au fost 70% de partide cu două goluri și mai mult, iar în medie se marchează 2.44 goluri per meci. În Liga 2, 57% de partide s-au terminat cu nu mai mult de un gol, iar media de goluri pe meci a fost de 2.19.

Pariurile ca ambele echipe să marcheze sunt des întâlnite la fani, și în Liga 1 au fost 48% de astfel de meciuri. În Liga 2 – doar 36%, o diferență semnificativă.

3. Disponibilitatea opțiunilor generale de pariuri

La final, este esențial de notat că disponibilitatea opțiunilor generale de pariuri pot fi foarte diferite între ligi. La un meci de notorietate din Liga 1, spre exemplu un FCSB vs CFR Cluj, ofertele sunt de obicei foarte variate și pariorii pot alege din opțiuni precum numărul total de cornere, cartonașe galbene, marcatori și așa mai departe.

Însă la un meci între echipele mai mici din Liga 2, unicile opțiuni pot fi rezultatul final și numărul total de goluri. Și dat fiind faptul că statisticile pentru Liga 2 sunt mai puțin disponibile, cunoștințe speciale sunt necesare pentru avea o strategie de pariere de succes.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.