miercuri, 4 decembrie, 2024

Tulburări de anxietate. Simptome, cauze și tratament

Tot mai multe persoane se confruntă cu tulburări de anxietate. Această stare emoțională se manifestă prin neliniște, palpitații, nervozitate, agitație și uneori transpirație excesivă. Tulburările de anxietate sunt declanșate adesea de stres sau de un eveniment neprevăzut, însă dacă aceste stări apar o perioadă lungă de timp este necesară vizita la medic. Iată care sunt cele mai frecvente simptome și cauze, dar și cel mai bun tratament pentru tulburările de anxietate.

Tulburări de anxietate

Tulburările de anxietate apar de cele mai multe ori ca răspuns al unui eveniment stresant sau al unei stări de tensiune asupra organismului. Anxietatea poate să apară doar în anumite momente și se manifestă prin stări de nelinișite de scurtă durată, astfel că persoana trece ușor peste starea de agitație și emoție declanșată de ceva anume, însă tulburările de anxietate semnalează probleme grave de sănătate.

Tulburările de anxietate se caracterizează printr-o senzație permanentă de frică, tensiune și agitație, având o intensitate foarte mare, afectând în timp calitatea vieții. Tulburările de anxietate vor avea un rol distructiv asupra fizicului, dar și psihicului, reducând capacitatea de concentrare. Mai mult, tulburările de anxietate pot duce la instalarea depresiei, o altă problemă cu care se confruntă tot mai multe persoane.

Tulburările de anxietate pot fi tratate doar cu ajutorul unui medic specialist care va identifica principalele cauze ale acestui dezechilibru fizic și emoțional, oferind un tratament adecvat. Anxietatea afectează întreg organismul, ducând la epuizare și la insomnie. De asemenea, persoanele care suferă de tulburări de anxietate se confruntă și cu somnolența diună.

Care sunt simptomele anxietății și cum poate fi tratată

Tulburările de anxietate sunt ușor de recunoscut, printre cele mai frecvente simptome fiind stările de agitație și nervozitate, transpirație excesivă, palpitații, stare de rău și tremurat, senzație de leșin, senzație de amețeală și vertij, tulburări de somn, greață, vărsături, tulburări de atenție și lipsă de energie.

Medicii specialiști consideră că anxietatea nu are o cauză specifică, ci ea poate să apară brusc, în momentul în care o persoană se confruntă cu o situație neașteptată precum aflarea unui diagnostic crunt, pierderea unei persoane dragi, stilul de viață agitat și stresant, o traumă nedepășită sau nevindecată și multe altele. Anxietatea se manifestă sub diferite forme și tipuri precum anxietatea generalizată, tulburarea de panică, fobiile, anxietatea socială, anxietatea de separare.

Tulburările de anxietate pot fi prevenite sau tratate cu ajutorul unui psihoterapeut sau cu tratament medicamentos. Psihoterapeutul sau medicul psihiatru va analiza gradul de severitate al stărilor anxioase pentru a putea oferi pacientului un plan terapeutic eficient.

Pe lângă tratamentul specializat în cazul tulburărilor de anxietate, este la fel de important stilul de viață, alimentația echilibrată, practicarea unui sport sau a unei activități relaxante și plăcute pentru a avea o stare generală bună. Anxietatea este o stare emoțională trăită de orice persoană la un moment dat în viața sa, însă tulburările de anxietate semnalează probleme grave de sănătate, organismul suferind un dezechilibru atât la nivel fizic, dar și psihic.

Tulburările de anxietate care se manifestă pe perioade lungi de timp pot declanșa probleme grave de sănătate. De aceea, se recomandă vizita la medic atunci când aceste stări emoționale nu trec și sunt din ce în ce mai dese, iar persoana în cauză nu poate să își regăsească echilibrul.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite