Umflătură după operație la hernie inghinală. Cele mai frecvente complicații

În ultima perioadă, tot mai multe persoane suferă de umflătură după operație la hernie inghinală. Hernia inghinală este o afecțiune frecventă în rândul băieților și bărbaților, în care peritoneul se umflă în cavitatea canalului inghinal. Aproximativ 85% dintre hernii sunt dobândite. Apariția patologiei contribuie la creșterea presiunii în cavitatea abdominală din cauza încărcăturii fizice mari, ridicarea de greutăți, constipație, crize de tuse frecvente.

Fără tratament, sunt posibile complicații. Printre acestea se numără inflamația testiculară, impingementul herniei și obstrucția intestinală. Terapia conservatoare este ineficientă. Doar intervenția chirurgicală poate rezolva drastic problema. Pot urma diverse simptome, inclusiv umflarea scrotului. Incidența complicațiilor după o intervenție chirurgicală deschisă pentru hernia inghinală variază între 15% și 28%. Cele mai frecvente complicații timpurii sunt hematoamele și seroamele (8-22%), retenția urinară și durerea precoce. Riscul de infecție a plăgii după repararea planificată a herniei inghinale cu plasă este de aproximativ 1,3%.

Umflătură după operație la hernie inghinală. Problema necesită un tratament special?

Umflarea scrotului după operația de hernie inghinală apare în 3-22% din cazuri. Ea poate fi o variantă de normalitate dacă persistă în primele zile. Umflarea în perioada postoperatorie timpurie se datorează leziunilor vasculare, comprimarea cordonului spermatic și traumatismul țesuturilor moi din jur.

Dacă pacientul nu are dureri sau tensiune la nivelul scrotului și temperatura corpului este normală, nu există niciun motiv de îngrijorare. În acest caz, umflătura nu are nevoie de niciun tratament suplimentar și se rezolvă de la sine. O altă cauză a umflăturii este reprezentată de complicațiile postoperatorii.

Acestea includ hidrocelul testiculului, formarea de hematom, orhita, orchiepididimita și alte boli inflamatorii. Pentru a diagnostica afecțiunile patologice, se efectuează o examinare și o palpare, se efectuează o ecografie scrotală și se fac teste de sânge suplimentare. Pe baza rezultatelor, medicul prescrie un tratament, administrarea de medicamente antibacteriene și alte proceduri.

După operație se evită exercițiile fizice în primele 10-20 de zile. Apoi încep cursurile de kinetoterapie, dar trebuie evitat sportul intensiv și este interzisă și ridicarea de greutăți mari. Pentru a accelera reabilitarea după îndepărtarea unei hernii inghinale, se prescrie masajul terapeutic.

Cât durează perioada de reabilitare? Ce presupune regimul alimentar după intervenție?

Pentru a reduce probabilitatea de apariție a edemului scrotal după operația de hernie inghinală, pacientului i se recomandă purtarea unei suspensii. Aceasta menține scrotul în poziția corectă și creează condiții optime pentru fluxul limfatic și venos.

Pacientului îi este recomandată o dietă specială cu restricții, fără murături, alimente afumate, alimente grase, picante sau prăjite timp de 2-3 săptămâni. Medicina și tratamentul chirurgical al bolilor sistemului urogenital sunt efectuate de specialiști cu experiență. Aceștia sunt calificați în tehnici moderne de andrologie operativă.

Durata operației de hernie inghinală este de 30 de minute până la 5 ore. Perioada de reabilitare după operație în spital este de 7 zile până la 4 săptămâni, pentru hernii postoperatorii foarte mari. În funcție de tipul de operație, vindecarea durează câteva săptămâni. În cazul intervenției laparoscopice, cusăturile sunt îndepărtate după o săptămână, iar în cazul intervenției chirurgicale deschise după două săptămâni.

Durerea provocată de o umflătură după operație la hernie inghinală este ameliorată prin utilizarea analgezicelor convenționale, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene și nu durează mai mult de 1-2 zile după operație. Umflarea în zona plăgii postoperatorii dispare în 2-3 zile. Umflarea din zona scrotală poate persista timp de 1-2 săptămâni și se rezolvă de la sine.

Pe aceeași temă

Cele mai citite