miercuri, 4 decembrie, 2024

Un anumit grup de pensionari rămâne fără drept de pensie! Noua lege a pensiilor îi pune în față cu o decizie crucială

Aproximativ un milion de persoane în vârstă vor fi puse în situația de a-și pierde dreptul de pensie, conform unor declarații recente ale Ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, referitoare la modificările propuse odată cu noua lege a pensiilor din România. Un anumit grup de pensionari rămâne fără drept de pensie, și au doar puțin timp la dispoziție pentru a lua atitudine.

Un anumit grup de pensionari rămâne fără drept de pensie

Această dilemă presupune alegerea dintre pensia actuală și indemnizația socială, în funcție de perioada de contribuție acumulată. Cei ce au cotizat mai puțin de 15 ani la asigurările sociale vor fi supuși unui proces de reevaluare a sumelor pe care le primesc în prezent. Conform noii formule de calcul, riscul este ca acești indivizi să ajungă să primească doar o indemnizație socială, care va înlocui pensia. Potrivit noii metode de calcul, cei care au contribuit cu mai puțin de 15 ani vor beneficia de această indemnizație.

Reprezentanții Ministerului Muncii au declarat că, în situația în care suma rezultată în urma recalculării este mai mică decât indemnizația socială minimă, pensionarii pot alege să primească indemnizația socială în locul pensiei recalculate.

În noua lege a pensiilor este specificat, de asemenea, că persoanele cu o perioadă de cotizare sub 15 ani pot opta între pensia minimă garantată, calculată pe baza contribuțiilor, și indemnizația socială.

Pensionarii au la dispoziție un termen de 3 luni înainte de punerea în aplicare a legii pentru a face alegerea între cele două opțiuni.

Conform Ministrului Muncii, cei vârstnici care nu efectuează această acțiune în intervalul stabilit de lege vor rămâne cu suma calculată pe baza contribuțiilor.

„O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă. Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee”, au declarat cei de la Ministerul Muncii.

În prezent, peste un milion de cetățeni români primesc pensia minimă garantată, în valoare de 640 de lei lunar.

Modalitatea de alegere între pensia minimă și indemnizație

Cei care doresc să aleagă între cele două opțiuni, trebuie să urmeze anumite proceduri.

„Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee”, este detaliat într-un comunicat oficial al ministerului.

„Din 2021, nu o să mai existe niciun pensionar care să aibă stagiul de cotizare mai mic de 15 ani, aşa cum există la ora actuală. Astfel, aceştia vor rămâne la pensia minim garantată de 640 de lei”, au explicat oficialii ministerului.

Reevaluarea pensiei, un subiect intens dezbătut în această perioadă, și poate fi solicitată de cetățenii români prin depunerea unei cereri însoțite de câteva documente necesare.

Reevaluarea pensiei este posibilă pentru cei care au acumulat perioade de cotizare după momentul dobândirii dreptului la pensie pentru limita de vârstă, dar și pentru persoanele care au continuat să lucreze și după ce au atins vârsta de pensionare și au intrat în sistemul de pensii. Astfel, după încheierea oricărui stagiu de cotizare după dobândirea dreptului la pensie pentru limita de vârstă, se poate cere ca drepturile de pensie să fie recalculate.

Recalcularea pensiei pentru fiecare perioadă de cotizare de minimum 12 luni poate fi solicitată de către orice individ de cetățenie română.

La finele anului 2022, numărul pensionarilor din România depășea cifra de 4,7 milioane. Un anumit grup de pensionari rămâne fără drept de pensie, dacă decid să opteze pentru indemnizația calculată în funcție de contributivitatea la asigurările sociale.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

3 COMENTARII

  1. Cred ca sunteti duși cu capul dacă nu criminali !? Cum sa pui egal pe cel care a cotizat 30 de ani cu salariul minim pe economie cu cineva care are vechime 1 la 15 ani , chiar dacă primul primește 1100lei ( vorbim ipotetic ) cu cel care are venit social de 1095 lei ? Pentru ce sa va mai dea cei 40% din venit cel care muncește? Pe voi va interesează asistații sociali pentru ca de 30 de ani acestia sunt masa de manevra electorala . Încurajând nemunca, creșteți infracționalitatea, și munca la negru .

  2. Păi bine măi nenorociților la ăia cu zeci de mii de lei pensie nu faceți modificări , dar la noi amărâții de ce faceți ? La noi faceți și retroactiv . În 2004 am fost scos la pensie cu o pensie de căcat pe caz de boală , acum la 65 de ani când ați făcut-o definitiva mi-ati mai dat doar 37 de lei în plus . Am vrut sa cumpăr vechime câțiva ani sa fac vechimea minima și mi s-a spus ca nu mai are rost ca sunt pensionar . La 33 de ani vechime totala am o pensie de 1188 lei cât cei care nu au muncit o zi . Asta e lege ? Asta e dreptate ? Oameni cu 47 de ani vechime au pensii în jur de 1500 lei . Să fiți blestemați cu dreptatea voastră . Să dați zecile de mii pe care le luați pensie speciala pe tămâie și lumânări la tot neamul vostru .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.