Un bănățean în vârstă de 36 de ani a folosit o schemă prin care a înșelat online 250 de persoane. Autoritățile l-au identificat și l-au reținut pentru 24 de ore. Acesta a profitat de credulitatea și empatia oamenilor care au binevoit să doneze pentru o cauză umanitară mascată. El posta pe rețelele de socializare un anunț umanitar sub pretextul că un copil bolnav are nevoie de bani pentru o șansă la viață, iar apoi își însușea sumele pentru propriul beneficiu.
Schema prin care a înșelat online 250 de persoane a fost deconspirată de polițiști
Bărbatul a reușit astfel să creeze un prejudiciu de 25.000 de euro, folosindu-se de poza și cazul unei fetițe din Rusia, publicate într-un ziar acum un an.
Suspectul care a fost reținut de anchetatori se va prezenta joi, 15 iunie 2023, în fața magistraților în legătură cu o altă măsură preventivă. Acesta a creat o strângere de fonduri în mod mincinos și s-a ascuns după un caz umanitar din Rusia publicat în februarie 2022 în ziarul rusesc „Vesti”.
„Din datele şi probele administrate în cauză, a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada decembrie 2022 – mai 2023, un bărbat ar fi postat pe mai multe site-uri un anunț umanitar, cuprinzând informații contrare datelor realității, respectiv, ar fi prezentat cazul unei minore ce suferă de o boală incurabilă. Astfel, bănuitul ar fi solicitat şi încasat, de la 250 de persoane, diferite sume pentru a fi folosite la tratamentul specific”, se arată în documentele polițiștilor care instrumentează acest caz.
Polițiștii din Capitală au realizat miercuri, 14 iunie 2023, 2 percheziții la domiciliul bărbatului din județul Timiș, iar în urma acestora au găsit mai multe documente, posibil falsificate, telefoane mobile şi unităţi de calculator, precum şi trei cărţi de identitate falsificate. Pe deasupra ei au ridicat 5.000 de lei cât şi un card pe care se aflau 21.000 de lei, sume care vor fi făcute indisponibile.
Cercetările sunt întocmite de către poliţişti din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale, Sector 3, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de înşelăciune (250 de acte materiale) şi fals informatic.
Poșta Română avertizează despre un nou tip de înșelăciune online
În luna mai 2023, la Poșta Română, sesizările legate de fraude în mediul online au venit în valuri, după ce oamenilor le erau furate sume de bani de pe card. Este vorba de o acțiune de fishing în care era folosit numele Poștei Române.
Una dintre metodele prin care oamenii erau atrași în capcana se făcea printr-un mesaj prin care erau informați că trebuie să primească un colet însă adresa este incorectă, apoi erau trimiși pe un link care le solicita datele personale, cât și o sumă simbolică.
După completarea datelor (număr card, data expirării, titular card, codul de siguranță), destinatarul primeşte un cod bancar. Sub această interfaţă se ascund hackerii, care introduc datele cardului în aplicaţia specifică, sustrăgând, astfel, banii.
Din acest moment, hoţii cibernetici puteau să scoată bani de la ATM-uri sau să folosească terminalele POS, fără a avea nevoie de PIN-ul destinatarului.
„Destinatarii trebuie să fie extrem de vigilenţi când primesc astfel de mesaje de la numere necunoscute. Îi asigur că Poşta Română este foarte atentă şi riguroasă în utilizarea datelor lor personale, iar strategia noastră de digitalizare integrală a infrastructurii şi a serviciilor pe care le oferim conţine inclusiv o componentă puternică de protecţie a datelor clienţilor”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română.
Un bărbat a fost dus la audieri şi reţinut după schema prin care a înșelat online 250 de persoane.