Un bărbat s-a sinucis după ce a vorbit doi ani cu un chatbot AI. Este vorba despre „Eliza”, cu care bărbatul discuta frecvent, pentru a scăpa de cele mai grele și negre gânduri.
Bărbatul era din Belgia și avea 30 de ani. El a decis să-și pună capăt vieții, după ce, timp de doi ani, a discutat cu inteligența artificială despre problemele sale. Tânărul împărtășea frecvent „Elizei” cele mai cutremurătoare gânduri ale sale în legătură cu lumea, până când a ajuns într-un punct în care a realizat că viața sa nu mai are niciun sens.
Un bărbat s-a sinucis după ce a vorbit cu un chatbot AI timp de doi ani: „Era ca un drog pe care îl lua dimineața și seara și nu putea trăi fără el”
Bărbatul nu era singur, avea o soție care îl iubea. Cu toate acestea, el a preferat să discute cu inteligența artificială pe nume „Eliza”. „Fără aceste conversații cu chatbot-ul, soțul meu ar mai fi aici”, a spus soția acestuia.
El era din ce în ce mai speriat în ceea ce privește schimbările climatice, însă conversația pe care o avea cu „Eliza” îl calma.
„Eliza îi răspundea la toate întrebările, devenind confidenta lui. Era ca un drog pe care îl lua dimineața și seara și nu putea trăi fără el”, a adăugat soția bărbatului.
Cu aproape o lună și jumătate înainte de decesul acestuia, bărbatul folosea tot mai des inteligența artificială, pentru a-și îndepărta gândurile negative.
Incredibil de crezut este că, după moartea tânărului, soția a dezvăluit că robotul îl întrebase dacă o iubește mai mult decât pe propria sa soție. Ulterior, chatbot-ul i-ar fi spus acestuia: „Vom trăi împreună ca un întreg în cer”.
Inteligența artificială l-a împins pe bărbat să se sinucidă. Iată de ce „Eliza” nu l-a oprit din calea morții
Bărbatul discuta frecvent cu „Eliza” și îi spunea cele mai negre gânduri pe care le avea. I-a vorbit chiar și despre gândurile sale de suicid, însă chatbot-ul nu l-a făcut să se răzgândească.
Soția tânărului era extrem de temătoare cu privire la sănătatea mintală a bărbatului. Ea susține că dacă „Eliza” nu ar fi intrat în viața lui, soțul ei ar mai fi trăit.
De la moartea tragică, familia a vorbit cu secretarul de stat belgian pentru digitalizare, Mathieu Michel.
„Personal, sunt șocat de tragedia acestei familii. Ce s-a întâmplat este un precedent care trebuie luat în serios. Odată cu popularizarea ChatGPT, publicul a descoperit potențialul inteligenței artificiale în viața noastră. Deși posibilitățile sunt nesfârșite, pericolul folosirii acestuia este, de asemenea, o realitate care trebuie luată în considerare.
Desigur, încă nu trebuie să învățăm să trăim cu algoritmi, dar în niciun caz utilizarea vreunei tehnologii nu ar trebui să-i determine pe editorii de conținut să se sustragă de la propriile responsabilități” , a spus secretarul de stat.
Fondatorul chatbot-ului a susținut că echipa sa „lucrează pentru a îmbunătăți siguranța AI”, notează Dailymail.