luni, 15 aprilie, 2024

Un kilogram de urzici e mai scump decât un kilogram de pui! În piețe au apărut loboda, ștevia și spanacul

Românii care obișnuiesc să facă piața au rămas surprinși când au văzut ce prețuri au trufandalele. Spre exemplu, un kilogram de urzici e mai scump decât un kilogram de pui. Nici loboda, leurda, spanacul, ștevia și multe alte verdețuri nu sunt foarte ieftine pe tarabele din piețele din România. Verdețurile au înregistrat scumpiri record. Legumele din import au prețuri duble față de finalul anului trecut, iar cele românești se vor scumpi cu 20% anul acesta.

Un kilogram de urzici e mai scump decât un kilogram de pui!

În piețele din România au apărut urzicile, leurda, loboda, spanacul și multe alte verdețuri de primăvară. În majoritatea piețelor, prețul urzicilor nu este afișat, oamenii fiind nevoiți să-i întrebe pe vânzători. O punguță generoasă de urzici costă, în majoritatea piețelor din Capitală, în jur de 10 lei. Așadar, cei care doresc să cumpere un kilogram de urzici vor fi nevoiți să scoată din buzunar 50 de lei, mai mult decât pentru un kilogram de pui.

Verdețurile au devenit din ce în ce mai scumpe în ultimele luni, cu prețuri foarte mari care afectează buzunarele consumatorilor. Prețurile verdețurilor românești se vor majora cu aproximativ 20% în acest an.

Printre verdețurile pe care bucureștenii le pot achiziționa din piață se numără loboda, o legătură ajungând și până la 10 lei.

O salată verde costă 3 lei, kilogramul de spanac în jur de 8 lei, iar legătura de ceapă aproximativ 2 lei. Legătura de usturoi verde poate fi cumpărată și ea, tot în piețele din România, la prețul de 3 lei. Legătura de mărar se vinde și ea cu 2 lei, la fel ca și cea de pătrunjel. Guliile se vând la prețul de 3 lei bucata, iar legătura de leurdă costă și ea 2 lei.

Prețurile verdețurilor din import s-au dublat

Verdețurile provenite din import au înregistrat o creștere spectaculoasă a prețurilor, atingând cote care depășesc dublul valorii înregistrate la finalul anului precedent. Românii sunt nevoiți acum să se confrunte cu costuri mai mari pentru produsele pe care le-au obișnuit să le găsească la prețuri mai accesibile. Printre legumele cele mai afectate se numără roșiile, castraveții și ardeii, care au devenit acum produse de lux pe rafturile magazinelor.

În ceea ce privește producția locală de verdețuri, aceasta a cunoscut o creștere semnificativă cu aproximativ 20%. Cu toate acestea, această majorare a producției nu a dus la o scădere a prețurilor, așa cum s-ar fi așteptat mulți consumatori. Verdețurile românești au început să apară timid pe tarabe, dar prețurile lor sunt considerate de către mulți ca fiind foarte mari.

Creșterea substanțială a prețurilor la verdețuri are un impact semnificativ asupra bugetelor gospodăriilor, obligând consumatorii să facă alegeri dificile în ceea ce privește alimentația. Mulți se văd nevoiți să își ajusteze obiceiurile alimentare sau să caute alternative mai ieftine pentru a face față acestei creșteri de costuri.

Potrivit analiștilor economici sunt mai mulți factori care contribuie la această creștere rapidă a prețurilor la verdețuri, printre care se numără schimbările climatice, costurile tot mai mari ale producției agricole și fluctuațiile valutare. Aceștia atrag atenția asupra necesității de a găsi soluții sustenabile pentru a proteja atât producătorii locali, cât și consumatorii.

Așa s-a ajuns ca un kilogram de urzici e mai scump decât un kilogram de pui.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.