joi, 23 mai, 2024

Un lanț cunoscut de magazine comercializează fructe și legume mucegăite. Ce amendă a primit acesta

Un cunoscut lanț de magazine vinde în țară fructe și legume mucegăite. Mai mult decât atât, unele produse cântăresc mai puțin decât cantitatea menționată pe etichetă. În urma unui control efectuat de Inspectorii de la Protecția Consumatorului din Mehedinți, magazinele din Severin și Orșova au fost amendate cu 60.000 de lei și au retras aproape 350 de kilograme de marfă.

Sute de produse alimentare neconforme, muște, fructe și legume depreciate, aparate frigorifice cu rugină și neigienizate. Acestea sunt doar câteva dintre neregulile descoperite de ANPC în cele 65 de magazine aparținând Kaufland.

Fructe și legume mucegăite descoperite în mai multe magazine din țară

„Te aștepți ca cei care pretind că sunt cei mai buni să fie un adevărat exemplu. Este trist să afli că acest exemplu este unul negativ. În ultima vreme, autoritatea noastră a fost acuzată pe nedrept că nu tratează cu aceeași severitate operatorii economici mari și pe cei mai mici. Încă o dată, dovedim că aplicăm aceeași măsură, așa cum au arătat sutele de comunicate de presă emise de noi de-a lungul anilor. Mulțumesc tuturor celor care ne-au furnizat informații și îi încurajez și pe ceilalți să facă la fel”, a scris Horia Constantinescu, președintele ANPC, pe pagina sa de socializare, unde a postat și fotografii cu condițiile mizere descoperite în magazinele Kaufland.

În urma constatării abaterilor, inspectorii ANPC au impus amenzi contravenționale. De asemenea, au interzis complet comercializarea a peste 1 tonă de produse alimentare neconforme și au suspendat temporar activitatea a 49 de unități de alimentație publică până când deficiențele vor fi remediate.

Printre cele mai semnificative nereguli constatate pe teren s-au numărat următoarele aspecte. S-au găsit aparate frigorifice nespălate, cu garnituri rupte, prezente de resturi alimentare și ambalaje deteriorate, precum și rafturi pline de rugină. Utilizarea unor echipamente pentru preparare (de exemplu, rotoare, subansamble ale acestora, mese de menținere a căldurii) nespălate, cu acumulări masive de grăsime și arsuri, cu rugina prezenta și condiții igienico-sanitare precare, în zona de depozitare.

Ce au descoperit cei de la ANPC în magazinele respective

Alte probleme includ podele murdare cu rugină în spațiile de depozitare frigorifice, cu mucegai și igrasie pe pereți, folosirea paleților de lemn murdari și plini de murdărie dedesubt. De asemenea, s-a constatat comercializarea de legume și fructe depreciate. În plus, specialiștii au observat și vânzarea unor produse alimentare neconforme, cum ar fi pește cu modificări organoleptice sau produse degradate, cu ambalaje deteriorate, etc.

Dintre cele mai importante nereguli constatate de echipele de control, pe teren, au fost identificate următoarele. Folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu chedere rupte, cu prezență de resturi alimentare si ambalaje deteriorate, rafturi cu rugină

În plus, experții au descoperit și alte nereguli, cum ar fi vânzarea unor produse alimentare neconforme (cum ar fi pește cu modificări organoleptice, produse devidate sau cu ambalaje deteriorate etc.).

De asemenea, pe lângă identificarea unor fructe și legume mucegăite, s-au constatat încălcări precum nerespectarea temperaturii corespunzătoare de păstrare a preparatelor calde în zona dedicată alimentelor gata pregătite. De asemenea, s-a observat utilizarea unor ustensile de bucătărie neprofesionale, nepotrivite pentru furnizarea de servicii în domeniul alimentației publice. Lipsa informațiilor esențiale, cum ar fi eticheta nutrițională, data preparării produselor și data limită de consum, în zona de preparare a grătarului, a fost, de asemenea, semnalată.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.