Guvernul României urmează să impună noi majorări de taxe și impozite pentru a face față cheltuielilor generate de recalcularea pensiilor. Astfel, trebuie adus nivelul colectării veniturilor fiscale la 32% din PIB, după cum ar fi solicitat negocierilor cu FMI. Totuși, aplicarea impozitului progresiv pe veniturile persoanelor, despre care s-a vorbit recent, a fost amânat până în 2025.
Urmează noi majorări de taxe și impozite!
Analiștii economici susțin că vor fi impuse noi taxe și impozite pentru a crește nivelul veniturilor de la 26% la 32% din PIB, după cum au solicitat experții FMI.
În ceea ce privește impozitul progresiv, despre care s-a vorbit la finele anului trecut, acesta ar putea fi amânat pentru anul viitor, după cum s-ar fi negociat cu reprezentanții FMI. Impunerea impozitului progresiv ar fi fost cerută obligatoriu de ultima delegație a FMI care a fost în România. Aceștia ar fi susținut că era singura soluție pentru acoperirea deficitelor de colectare a veniturilor bugetare.
Experții FMI au transmis că pentru a fi acoperite cheltuielile necesare cu recalcularea pensiilor, cuantumul colectării veniturilor bugetare trebuie să crească cu circa 5%-6% din PIB. Adică, de la venituri bugetare de circa 26% din PIB (valoarea luată în calcul de FMI, pentru că statisticile românești indică undeva în jurul a 27% din PIB). În aceste condiții, România trebuie să ajungă până anul viitor la un grad de colectare de circa 32% din PIB.
Ce au transmis experții FMI
Pentru a putea majora cuantumul veniturilor fiscale în PIB de la 26% la 32%, Guvernul nu are altă variantă decât să impună de taxe și impozite noi.
„Veniturile din taxe ale României sunt cu mult sub nivelul din ţările comparabile şi prea mici pentru a susţine servicii publice la standarde UE. În consecinţă, nu există o cale realistă de progres fără o reformă substanţială a politicii fiscale”, au precizat experţii FMI.
Reprezentanții FMI ar fi solicitat eliminarea scutirilor aplicate în cazul impozitului pe venit, inclusiv prin reducerea pragului pentru microîntreprinderi şi, eventual, prin introducerea unui impozit progresiv. O altă opţiune menţionată de experţii FMI a fost creşterea veniturilor din TVA, inclusiv prin impozitarea mai multor produse la cota standard.
În plus, experţii FMI au recomandat introducerea unei taxe pe carbon în sectoarele transporturilor şi construcţiilor sau a unor accize suplimentare pe combustibilii fosili precum şi creşterea impozitării proprietăţilor, dacă este posibil prin punerea în aplicare a reformelor deja pregătite. Referitor la impactul reformei pensiilor, experţii FMI recomandă elaborarea unui mecanism pentru a întinde în mod eficient povara fiscală rezultată din reforma pensiilor.
Analiștii economici sunt de părere că susținerea introducerii cotelor progresive, de până la 25%, este cea mai periculoasă recomandare făcută de FMI. Practic ar însemna o revenire la anul 2018, când s-a aplicat o scădere de la 16 la 10%, în compensație la creșterea CAS și CASS, scutirea de impozit pe salarii a aproape 1 milion de angajați din construcții în 2008 și mai apoi din agricultură în 2022.
Experții sunt de părere că sistemul informatic și personalul ANAF nu sunt încă pregătite pentru trecerea la impozitarea progresivă a veniturilor, dar că modificările s-ar produce chiar de anul acesta dacă lucrurile nu vor merge bine, chiar dacă 2024 este an electoral. În aceste condiții, cel mai mare risc este majorarea TVA. Astfel, urmează să se impună noi majorări de taxe și impozite.