joi, 12 iunie, 2025

Va fi primită Ucraina în NATO? Suedezii jubilează după acceptul lui Erdogan

Mare summit NATO, mare, la Vilnius, unde liderii mondiali au pus la cale o mișcare ce ar putea da o lovitură gravă Rusiei. „Va fi primită Ucraina în NATO?“ a fost laitmotivul întâlnirilor din capitala Lituaniei. Suedia a primit, în cele din urmă, acceptul lui Erdogan de a adera la NATO. România, reprezentată de președintele dumneavoastră s-a mulțumit doar să ceară niște trupe în plus pe teritoriul nostru…

Va fi primită Ucraina în NATO? Poate după încheierea războiului

După îndelungi negocieri, Turcia a luat decizia de a nu-și mai exercita dreptul de veto împotriva aderării Suediei. De ce a făcut Erdogan acest pas? O variantă ar fi acceptul aderării Turciei la Uniunea Europeană.

Dar liderul suprem de la Ankara nu s-a oprit aici. Acesta a supralicitat și a recomandat primirea Ucrainei în NATO, semn că relațiile lui cu Putin nu mai sunt așa cum erau o dată sau, din contra, pentru a-i forța pe liderii mondiali să scoată ei cartoful fierbinte din foc. Indiferent de scopul cu care a făcut declarația Erdogan, cert este că Turcia devine o voce din ce în ce mai puternică în cadrul Alianței Nord Atlantice.

Acesta ar putea fi un semnal și pentru Volodimir Zelenski să își dorească o încheiere a războiului, cu orice risc, inclusiv cel al renunțării la unele teritorii în favoarea Rusiei. Asta, în condițiile în care mai multe state NATO cer o încheiere imediată a războiului.

În plus, primirea Ucrainei în NATO ar însemna doar o oficializare a ceea ce se întâmplă acum. Adică această țară luptă pentru NATO, cu arme NATO, cu instruire NATO, cu ajutor NATO și, până la urmă, pentru NATO, pentru a limita influența Moscovei.

Sunt și voci care spun că acceptarea aderării Ucrainei ar însemna băgarea bățului prin gardul lui Vladimir Putin, care nu ar avea nevoie de un pretext mai bun pentru a recurge la gesturi extreme, adică folosirea armamentului atomic.

Cum va reacționa Vladimir Putin

Din punctul de vedere al lui Putin, care nu și-a dorit un război atât de lung cu Ucraina, o aderare a țării lui Zelenski la NATO la finalul războiului ar însemna o prelungire a acestuia la infinit. Asta pentru că e clar că liderul de la Kremlin nu își dorește o extindere a influenței Nord Atlantice până la granițele sale. Unde mai pui că Finlanda a fost deja primită în NATO, iar Suedia, după acordul lui Erdogan, va adera și ea. Practic, Rusia s-ar învecina la vest doar cu state NATO, ceea ce nu i-ar cădea deloc bine.

În acest context, Putin nu poate miza decât pe faptul că o intrare a Ucrainei în NATO la încetarea războiului ar însemna cheltuieli suplimentare pentru statele membre ale Alianței Nord Atlantice.

În ceea ce privește România, să spunem că noi continuăm să gândim la nivel mic tot ceea ce se întâmplă pe plan mondial. Tot ce a putut să ceară președintele dumneavoastră la summit-ul de la Vilnius a fost un sprijin mai puternic din partea aliaților, adică mai multe trupe pe teritoriul nostru. Asta după ce premierul Marcel Ciolacu s-a trezit cu un refuz la cerșitul unui sprijin militar de la cancelarul Olaf Scholz.

„Va fi primită Ucraina în NATO sau nu?“ la care nu cred că vom primi un răspuns prea curând, totul fiind o altă pisică arătată lui Vladimir Putin.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite