Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că valoarea tichetelor de masă crește de la 1 august. Marcel Ciolacu este de părere că această măsura se impunea în condițiile în care a crescut inflația. Premierul a promis că, pe viitor, valorile nominale se vor reflecta în mod direct în puterea de cumpărare a angajaților.
Valoarea tichetelor de masă crește de la 1 august!
Marcel Ciolacu a mai spus că această măsură a fost anunțată încă din prima săptămână de guvernare.
„Creștem valoarea tichetelor de masă, măsură anunțată deja din prima săptămâna de guvernare ca prioritate. De la 1 august majorăm de la 30 la 35 de lei și din 1 ianuarie 2024 vom ajunge la 40 de lei. E un gest normal”, a adăugat premierul Marcel Ciolacu.
În acest moment, salariații primesc tichete de masă zilnice (câte unul pentru fiecare zi lucrată) în valoare de 30 de lei fiecare. Însă, șeful Guvernului a anunțat că de la 1 august acestea vor crește la 35 de lei.
„Valoarea tichetelor de masă din ultimele două semestre nu a înregistrat nicio creștere, deși prețul alimentelor și al utilităților au crescut semnificativ, astfel încât, în prezent, valoarea unui tichet de masă, care este de 30 lei, este mică pentru a asigura o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru.
Crescând valoarea nominală a tichetelor de masă la nivelul corespunzător, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor și impozitelor, diminuându-se, astfel, economia subterană, iar creșterea valorii nominale se va reflecta în mod direct în puterea de cumpărare a angajaților și, în consecință, în veniturile bugetului de stat, deoarece acest venit este supus impozitării”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Se dorește supra taxarea tichetelor de masă
Firmele pot acorda angajaților tichete de masă în limita numărului zilelor lucrate. Avantajul tichetelor de masă este că nu sunt taxate cu contribuțiile sociale, iar pentru angajator sunt deductibile din impozitul pe profit.
În contextul unei presiuni fiscal-bugetare enorme, în Guvernul României se discută foarte apăsat ideea de a supra-taxa tichetele de masă, încărcându-le cu contribuția la sănătate de 10%, în condițiile în care ele sunt deja taxate cu impozitul pe venit de 10%, ceea ce ar duce la o taxare directă a lor cu 1/5 din valoarea acestora.
Studiile efectuate, nu doar în România, au demonstrat beneficiile acestor tichete de masă, inclusiv impactul pozitiv la formarea PIB (sunt bani care rămân în sectorul privat, antrenează producție și consum).
Acest tip de instrument este astăzi folosit în majoritatea țărilor dezvoltate și el există și se dezvoltă tocmai pentru că are în spate un stimulent fiscal evident (deduceri fiscale importante fără de care nu s-ar justifica existența lor). În foarte multe țări din jurul nostru (de exemplu, Austria, Belgia, Franța, Grecia sau Italia) tichetele de masă nu sunt deloc impozitate, fiind deductibile fiscal 100%.
Acum, valoarea tichetelor de masă crește de la 1 august și rămâne de văzut dacă vor fi supra impozitate.