sâmbătă, 18 ianuarie, 2025

Vânătăi apărute din senin. Ce boli afectează coagularea sângelui

Probabil că mulți oameni au avut vânătăi apărute din senin pe corp fără a-și putea aminti întotdeauna cum acestea s-au format. De regulă, o persoană uită de lovituri și răni minore în timpul zilei, ceea ce poate provoca lovituri care, în cele din urmă, se transformă în vânătăi. Cu toate acestea, apariția bruscă și inexplicabilă a vânătăilor poate fi uneori un semn al unor probleme de sănătate.

Anumite vitamine joacă un rol în organism, în coagularea sângelui în cazul tăieturilor și în vindecarea rănilor. Deficiențele minore ale acestor vitamine pot să nu provoace simptome, dar deficiențele pot duce la multe simptome, inclusiv vânătăi. Printre aceste vitamine se numără vitamina B12, care, împreună cu acidul folic, este implicată în formarea ADN-ului celulelor roșii din sânge. Deficitul acesteia poate fi asociat cu apariția vânătăilor pe corp.

Vânătăi apărute din senin. Cele mai frecvente cauze care provoacă manifestarea fenomenului

Vitamina K este importantă pentru coagularea sângelui, iar deficitul său poate duce la ruperea vaselor de sânge, ceea ce explică, la rândul său, apariția vânătăilor. În sfârșit, vitamina C este responsabilă pentru sinteza colagenului și a altor proteine care formează pielea și vasele de sânge. Nu este surprinzător faptul că deficiența sa în organism duce la fragilitatea vaselor de sânge și la apariția vânătăilor.

În acest caz, deficiențele de vitamine pot fi remediate prin adăugarea în alimentație a unor alimente bogate în acești compuși sau prin începerea unui regim multivitaminic. Acest lucru nu numai că va ajuta la eliminarea deficienței de vitamine din organism, dar va ajuta și la eliminarea vânătăilor cauzate de aceasta.

Din păcate, procesul de îmbătrânire este o cauză inevitabilă a vânătăilor. Pielea care îmbătrânește se subțiază și devine palidă din cauza schimbărilor din epidermă. În același timp, modificările din derm, stratul mai profund al pielii, pot duce la apariția vânătăilor.

Cum influențează trecerea anilor starea vaselor de sânge?

Vasele de sânge din derm devin mai fragile pe măsură ce îmbătrânim, ceea ce duce la apariția vânătăilor. Deși procesul de îmbătrânire nu poate fi inversat, se crede că evitarea deteriorării pielii cu lumina directă a soarelui pe parcursul vieții poate reduce probabilitatea apariției modificărilor menționate mai sus.

În plus, o bună nutriție și o bună hidratare a pielii pot ajuta, de asemenea, la combaterea semnelor de îmbătrânire, deoarece aceste măsuri pot încetini procesul.

Boala Willebrand este o tulburare ereditară a sângelui caracterizată prin sângerări spontane episodice similare cu sângerările cauzate de hemofilie. Este cauzată de o tulburare de coagulare datorată lipsei de activitate a factorului Willebrand.

Vânătăile semnalează manifestarea unor patologii. Cum să identifici rapid cauza

Vânătăile de pe corp sunt, de asemenea, unul dintre semnele bolii Willebrand. Se crede că această tulburare este ereditară, dar în cazuri rare se poate dezvolta în timpul vieții. Deși nu există un tratament pentru această boală, ea poate fi controlată prin utilizarea terapiei de substituție.

Deși activitatea fizică este bună pentru sănătate, activitatea fizică excesivă poate provoca vânătăi. Presiunea sau stresul semnificativ contribuie la ruperea vaselor de sânge. Ridicarea intensivă de greutăți este stresantă pentru organism și poate provoca vânătăi din cauza ruperii vaselor de sânge.

Vânătăi apărute din senin pot fi provocate de diabet. Boala afectează circulația sângelui, ceea ce poate duce la apariția vânătăilor. Controlul nivelului de glucoză din sânge în cazul diabetului este un factor important în menținerea sănătății vaselor de sânge.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite