marți, 16 aprilie, 2024

Vene umflate la picioare. Prin ce se face simțită boala?

Venele umflate la picioare reprezintă o afecțiune comună. În timpul acesteia există o mărire anormală a venelor care sunt vizibile prin piele și care seamănă cu noduri albastre sau mov. Venele varicoase sunt o patologie care poate apărea în orice parte a corpului, dar este mai frecventă la nivelul picioarelor.

Printre simptomele provocate de venele varicoase se numără decolorarea pielii de la albastru deschis la maro, erupție cutanată sau o senzație de greutate sau de arsură la nivelul picioarelor. De asemenea, multe persoane simt mâncărime, în special în partea inferioară a piciorului durere pulsatilă la nivelul picioarelor sau o senzație de uscăciune. Toate semnele pot semăna cu alte boli, așa că consultați întotdeauna un specialist și nu încercați să tratați singuri venele varicoase ale membrelor inferioare. Tratamentul cu metode populare poate înrăutăți situația.

Vene umflate la picioare. Cele mai frecvente cauze care provoacă manifestarea acestei boli

Vasele de sânge din organism asigură un canal pentru fluxul de sânge. În ceea ce privește vasele de sânge ale membrelor inferioare, arterele transportă sângele bogat în oxigen, la presiune ridicată, de la inimă la membrele inferioare. Prin urmare, venele au pereți mai subțiri și mai puțin elastici decât arterele.

Dacă presiunea crește în vene, indiferent de motiv, pentru o perioadă lungă de timp, aceasta poate fi o cauză majoră a apariției venelor varicoase la nivelul membrelor inferioare. Supapele care ajută la împingerea sângelui în sus contribuie, de asemenea, la această afecțiune. Aproximativ 30% dintre adulții din întreaga lume suferă de această boală. Riscul depinde în mare măsură de vârstă și de sex.

Printre factorii de risc se numără obezitatea. Obezitatea este un factor de risc major pentru venele varicoase la nivelul membrelor inferioare. Greutatea excesivă crește presiunea în vene și agravează afecțiunea. Ereditatea joacă un rol important în determinarea susceptibilității la vene varicoase, dar factorii specifici responsabili nu au fost identificați.

Ce factori influențează creșterea presiunii în vene?

Inactivitatea prelungită sau, dimpotrivă, o activitate crescută, crește presiunea în vene. Femeile sunt deosebit de predispuse la vene varicoase la nivelul extremităților inferioare din cauza efectelor progesteronului asupra venelor, precum și a efectelor sarcinii. Femeile sunt de 3 ori mai predispuse să sufere de această boală.

Venele varicoase ale membrelor inferioare în timpul sarcinii se datorează efectelor hormonale. Cu toate acestea, de multe ori venele mărite revin la normal în decurs de un an de la naștere. De asemenea, pot apărea și vene varicoase pelviene.

Venele varicoase ale membrelor inferioare afectează, de obicei, persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 70 de ani. Pe măsură ce îmbătrâniți, căptușeala elastică a venei începe să slăbească, crescând astfel șansele de mărire a venei.

Tratamentul pentru vene umflate la picioare nu este întotdeauna necesar, dar dacă vă deranjează durerea, ulcerele sau pur și simplu disconfortul, atunci este de obicei indicat să mergeți la spital. De asemenea, este bine să nu uitați de complicațiile bolii, unele dintre acestea duc la deces, așa că nu ignorați tratamentul și solicitați ajutor medical dacă aveți varice la nivelul membrelor inferioare. Medicul dumneavoastră vă va explica tratamentul conservator și esența acestuia.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite