Veste bună pentru mămici: Indemnizația pentru creșterea copilului s-ar putea majora!

Publicat:

Trei deputați au depus în Parlament două proiecte de lege care vizează indemnizația pentru creșterea copilului. Cuantumul acestei indemnizații ar trebui să fie de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului.

Cea mai mică indemnizație ar urma să crească până la 1.800 de lei, cu 300 de lei mai mult decât este acum, în timp ce cea mai mare sumă pe care ar putea-o lua o mămică ar fi de 12.000 de lei, cu 3.000 de lei mai mult decât este acum. În plus, se dorește obținerea accesului cu prioritate la casierii pentru femeile însărcinate sau persoanele însoțite de copii cu vârsta până la 5 ani.

Crește indemnizația pentru creșterea copilului

Primul proiect de lege depus în parlament de deputații Mara Calista, Alin Ignat şi Florin Alexe are în vedere modificarea alineatului 2 al articolului 2 din OUG 110/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, cuantumul indemnizației lunare este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului.

În baza proiectului de lege, cuantumul minim al indemnizației lunare ar trebui să nu fie mai mic decât 60% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, în timp ce suma maximă nu ar trebui să depășească valoarea de 12.000 lei, adică de 4 ori valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată.

Impactul bugetar al acestei legi ar fi de aproximativ 300 de milioane de lei.

În cel de-al doilea proiect de lege depus în Parlament, se dorește ca femeile însărcinate și/sau persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani să aibă prioritate la casieriile unităților comerciale publice şi private. Aceeași regulă ar urma să se aplice și la serviciile oferite de acestea, cu excepția cazurilor în care unitățile respective dețin case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enumerate. În plus, se are în vedere acordarea de prioritate la casieriile instituțiilor publice și la serviciile oferite de acestea femeilor însărcinate, persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

Conform celui de-al doilea proiect de lege, angajații instituțiilor publice și private, precum și cei ai unităților comerciale vor avea obligația de a prezenta la casele de marcat / casierii afișe la vedere care să prevadă acordarea de prioritate femeilor însărcinate, persoanelor de copii cu vârsta de până la 5 ani. De asemenea, în parcările de pe lângă clădirile instituțiilor publice şi ale unităților comerciale publice și private vor fi amenajate, rezervate și semnalizate cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri pentru parcarea mașinilor folosite de femeile însărcinate și / sau persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

Potrivit proiectului de lege, încălcarea acestor prevederi poate fi sancționată cu sume prevăzute între 200 și 100.000 de lei.

Indemnizație minimă de 1.800 de lei

Deputatul Alin Ignat a declarat că primul proiect de lege, legat de majorarea indemnizației de creștere a copilului aduce o schimbare legată de modul de abordare al calculului indemnizației, stabilind un plafon minim și unul maxim.

„Calculul indemnizației minime de creștere a copilului se face prin înmulțirea unui coeficient de 2,5 cu indicatorul social de referință. Noi propunem o modalitate de calcul care presupune aplicarea unui procent de 60% la salariul minim pe economie. La salariul minim de astăzi, de 3.000 de lei, indemnizația minimă ar ajunge la 1.800 de lei, în loc de aproximativ 1.500 de lei, cât este acum”, a precizat deputatul Alin Ignat, în legătură cu majorarea indemnizației pentru creșterea copilului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite