O veste bună ar trebuie să primească, în cel mai scurt timp, pensionarii României. Reprezentanții Guvernului au anunțat că seniorii vor primi bani mai mulți de la 1 ianuarie 2024. Până la anunțul oficial mai sunt de făcut niște pași, iar soarta veniturilor seniorilor ar trebui să fie decisă până la finalul acestei luni.
Vor primi bani mai mulți de la 1 ianuarie 2024
Premierul Marcel Ciolacu, alături de câțiva miniștri, printre care se vor afla și Simona Bucura-Oprescu și Marcel Boloș, miniștrii Muncii și a Finanțelor, vor pleca într-o vizită de lucru la Bruxelles. Aceștia vor prezenta experților Comisiei Europene măsurile fiscal-bugetare incluse în planul de reformare a sistemului public de pensii.
În aceste condiții, este de așteptat o majorare semnificativă a bugetului alocat pentru pensii, însă cifrele exacte vor fi cunoscute de-abia la sfârșitul acestei luni.
În condițiile în care ministrul Muncii nu a terminat încă proiectul de lege, guvernanții au anunțat deja majorări considerabile. Potrivit informațiilor oferite, pensia minimă în plată, care la ora actuală este de 1.125 lei, ar urma să crească la 1.350 lei. În ceea ce privește punctul de pensie, acesta ar trebui să crească de la 1.785 de lei la 2.142 de lei.
Ce spune președintele Casei de Pensii
Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, a dat asigurări că, prin noua Lege a Pensiilor, veniturile pensionarilor nu vor înregistra scăderi, însă în privința creșterii nu poate face încă precizări certe. Acesta consideră că este prematur să vorbim de implementarea creșterilor de la 1 ianuarie 2024. Mecanismul prevăzut în proiectul de lege va acoperi inflația și promite creșterea salariului mediu brut, astfel încât valoarea pensiilor să fie sincronizate cu necesitățile din sistem.
„În prezent, plata pensiilor este sub procent, fiind vorba despre impedimentul reprezentat de jalonul 214 din reforma pensiilor. În baza noului act normativ trebuie să înlăturăm inechitățile pentru că sunt contribuții egale și pensii diferite. Pensiile vor crește și va trebui făcut un efort suplimentar la bugetul de pensii și pe viitor ar trebui inechitățile să nu mai existe”, a precizat Daniel Baciu.
Președintele Casei de Pensii a menționat că guvernanții au mai multe variante luate în calcul.
„Casa de Pensii nu este în măsură să luăm decizii. Noi avem mai multe variante pe masa Ministerului Muncii și pot spune că nicio pensie nu scade, poate rămâne la fel. În mare parte pensiile trebuie să crească să ajungă la același cuantum mai mare. Trebuie să facem un efort suplimentar să înlăturăm inechitățile pentru că până la urmă se fac cu bani și avem nevoie de buget ca să facem această reformă în sistem”, a zis șeful Casei de Pensii.
În ceea ce-i privește pe cei care nu au suficientă vechime pentru a putea ieși la pensie, aceștia încă pot cumpăra anii lipsă de la stat. Cei care se află în această situație trebuie să știe că mai au timp doar până la finalul lunii august să achiziționeze perioada lipsă. Cu toate acestea, există un proiect la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) care prevede prelungirea perioade până la finalul anului curent. Pentru o singură lună, un român care nu are destulă vechime trebuie să plătească 750 de lei. În ceea ce privește un an întreg suma totală poate ajunge la 9.000 de lei.
Perioada maximă pe care românii fără vechime o pot cumpăra este de 6 ani. Pentru această perioadă suma totală este de 54.000 de lei, adică aproape 11.000 de euro.
Oricum, în baza noii Legi a Pensiilor, pensionarii vor primi bani mai mulți de la 1 ianuarie 2024.