Ministerul Transporturilor intenționează să schimbe planul tarifar în privința taxării pentru folosirea drumurilor. În condițiile în care România și-a asumat acest lucru prin PNRR, nu se cunoaște exact cu cât se scumpește rovinieta, dar procentele avansate sunt între 39 și 69%. Cifra cel mai des luată în calcul este de 40%.
Cei mai afectați de aceste modificări vor fi transportatorii, deoarece în privința autoturismelor personale ar urma să se plătească o rovinietă valabilă pe o perioadă de timp, adică o săptămână, o lună sau un an, însă suma va fi diferențiată în funcție de norma de poluare a mașinii.
Cu cât se scumpește rovinieta: Se poate ajunge la o creștere de 69%
În România, taxa plătită pentru utilizarea drumurilor, adică rovinieta, nu a mai fost modificată din anul 2010. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), țara noastră s-a obligat ca până la începutul acestei veri să transpună în legislația națională Directiva europeană care instituie taxa de drum în funcție de poluare, dar și în funcție de distanța parcursă. În prezent, rovinieta se calculează pe perioade de timp.
Niște prime procente de majorare au fost deja discutat la Ministerul Transporturilor, în funcție de distanța parcursă, adică pe număr de kilometri, în funcție de tonaj, dar și în funcție de tipul de carburant folosit, benzină, motorină, hibrid, electric sau GPL. Se discută această variantă deoarece, susțin autoritățile, nu poți taxa la fel o mașină pe motorină cu una electrică, chiar dacă parcurg aceeași distanță.
Prima creștere a prețului rovinietei ar putea fi de 40%, și ar urma, spun surse din Guvern, să fie aplicată din anul 2026. Ulterior, din 2035, taxa de utilizare a drumurilor ar putea fi majorată cu 66%. Aceste tarife ar urma să fie aplicabile pentru mașinile Euro 6.
Transportatorii vor plăti roviniete mai mari
Deocamdată, se discută ca modificările rovinietei să se facă separat pentru autovehicule și pentru vehiculele de marfă. Astfel, cei care dețin un autoturism ar trebui să plătească, așa cum se întâmplă și în prezent, o rovinietă valabilă pe o perioadă de timp, adică o săptămână, o lună sau un an. Diferențele vor apărea atunci când vine vorba de norma de poluare a mașinii.
Așa cum e de așteptat, mașinile care au normă de poluare Euro 6 vor avea cele mai mici tarife. Cu toate acestea, chiar și pentru acestea se va majora tariful de rovinietă din 2026. Surse din Ministerul Transportului susțin că rovinieta valabilă un an, pentru mașinile Euro 6, va crește de la 28 de euro, cât este acum, la aproape 39 de euro. Astfel, creșterea va fi de aproape 40%. Începând din 2026 și până în 2035, prețul rovinietei ar trebui să crească gradual și să ajungă la 46,5 euro, adică o creștere față de nivelul actual de aproape 66%.
În ceea ce privește mașinile care au norme de poluare mai mici de 6 vor avea creșteri suplimentare pentru rovinietă. Astfel se vehiculează majorări de 50%, în cazul celor care au Euro 5 și până la 69% în cazul celor care au euro 3 și 4.
Creșterile cele mai mari vor fi suportate de transportatori, pentru vehiculele de marfă urmând să se plătească o rovinietă urmând alte reguli. Astfel, se va plăti în funcție de cât circulă pe rețeaua de drumuri și autostrăzi a României, dar și în funcție de norma de poluare. De asemenea, se va plăti pentru circulația atât pe drumurile naționale, cât și pe autostrăzi.
Cei de la Ministerul Transporturilor iau în calcul varianta ca tariful pentru circulația pe drumurile naționale să fie cu aproximativ 50% mai mic decât cel pentru autostrăzi. Așadar, deși nu s-a stabilit exact cu cât se scumpește rovinieta, cert este faptul că din 2026 românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru taxa de utilizare a drumurilor.