Veste proastă privind voucherele de vacanță! Adrian Negrescu a evidențiat că politica voucherelor de vacanță a blocat practic „locurile de cazare din România pentru bugetari, având în vedere că numărul beneficiarilor depășește un milion”. Astfel, o vacanță în România, la un hotel de 4 stele, a ajuns să coste mai mult decât în destinații precum Grecia, Turcia și Bulgaria, dar și decât în Franța, Italia și Spania.
Veste proastă privind voucherele de vacanță
Subiectul voucherelor de vacanță pentru anul 2024 a fost dezbătut de analistul financiar Adrian Negrescu, care consideră că acestea au distorsionat economia, au generat discriminare și, prin urmare, necesită o reevaluare, inclusiv pentru a preveni creșterea nejustificată a prețurilor de cazare practicate de hotelieri.
Analistul Adrian Negrescu a remarcat că, deși voucherele de vacanță au fost benefice pentru industria HORECA în trecut, a venit momentul să fie eliminate sau reevaluate. Motivul principal este că statul nu mai are resursele necesare să le acorde, având în vedere deficitul uriaș cu care se confruntă. În plus, voucherele de vacanță au creat distorsiuni în economie, au afectat concurența în domeniu, au perturbat piața ofertelor hoteliere și au permis accesul discreționar la cazare.
„Au distorsionat economia, pentru că au eliminat, practic, concurența în materie de prețuri și servicii. Operatorii din sectorul de turism au crescut prețurile pînă la limita maximă a voucherelor, pentru a exploata cât mai mult banii statului, astfel că tarifele de cazare au ajuns să fie cele mai mari din regiune.
Astfel, o vacanță în România, la un hotel de 4 stele, a ajuns să coste mai mult decât în Grecia, Turcia, Bulgaria dar și Franța, Italia și Spania. Pentru cei care nu au acces la vouchere, a devenit practic imposibil financiar să mai meargă în vacanță la munte sau la mare, în sezon, motiv pentru care tot mai mulți au ales străinătatea”, a punctat analistul.
Cu ce soluție vine Adrian Negrescu
În opinia analistului, s-a instaurat „o discriminare evidentă între cei care primesc și cei care nu primesc vouchere de la stat. Statul iși trimite unii cetățeni în vacanță pe bani publici, pe ceilalți îi ignoră și îi stoarce de bani”, este de părere analistul.
Negrescu a menționat că, aruncând o privire la perspectiva deficitului bugetar pentru anii următori, România nu își mai poate permite să suporte costul vacanțelor gratuite pentru peste un milion de persoane. „Dacă nu se vor găsi bani, probabil din 2025 vor fi eliminate”, a precizat analistul.
Pe de altă parte, el consideră că o soluție intermediară ar putea fi transformarea acestor vouchere într-un instrument de stimulare a consumului. Propune ca statul să revizuiască mecanismul voucherelor de vacanță, astfel încât beneficiarii să fie obligați să contribuie cu 20-30% din valoarea vacanței din propriile lor fonduri, ceea ce ar diminua povara financiară a statului. De asemenea, consideră că voucherele ar trebui să fie acordate exclusiv pentru cazare, fără a include serviciile de masă, încurajând astfel hotelierii să investească în oferte optime de masă.
„Și, poate cel mai important, dacă tot se plâng hotelierii de pe litoral, de exemplu, că sezonul în România este foarte scurt și astfel trebuie să crească tarifele, aș limita voucherele de vacanță la extrasezon, extinzând astfel funcționarea hotelurilor și asigurându-le un venit nesperat”, este soluția dată de Negrescu la vestea proastă privind voucherele de vacanță.