Reţeaua DIGI aferenta serviciului de 3G dispare în toată România. Anunţul a fost făcut de către oficialii companiei de comunicaţii. Decizia va afecta câteva mii de romani, iar oficialii transmit faptul că actualele costuri sunt prea mari şi nu se justifică.
Reţeaua 3G a DIGI avea o vechime de peste 15 ani. Pentru a înţelege mai bine ce înseamnă dispariţia unei reţele, vă invităm să citiţi tot articolul nostru.
Reţeaua DIGI se închide. Ce înseamnă acest lucru pentru abonaţi
Cele mai folosite reţele de telefonie din lume sunt cele 2G, 3G, 4G şi mai nou reţeaua 5G. Telefoanele vechi, cele care nu au acces la servicii de internet funcţionează pe reţeaua clasică 2G. Aşadar, reteaa 2G a apărut în anii 1991 şi s-a extins rapid la nivel mondial. Ulterior a apărut reţeaua 3G care permite transferuri multimedia, conferinţe video/audio, accesare internet etc. La un moment dat, necesitatea unor viteze tot mai mări a dus la apariţia reţelelor 4G, reţele care se găsesc pe actualele telefoane de tip smart.
Odată cu apariţia tehnologiei 4G, majoritatea abonaţilor au abandonat reţeaua 3G. Asta în contextul în care îţi este aproape imposibil să cumperi un telefon mobil care să nu poată permite accesarea unei reţele 4G. Din aceste considerente, marea majoritate a abonaţilor RDS&RCS pot sta liniştiţi.
Reţeaua închisă de DIGI nu mai merită efortul
Conform directorului general al companiei, reţeaua 3G DIGI care urmează să fie închisă, nu mai merită efortul companiei. Asta în condiţiile în care, în acest an a fost închis aproximativ jumătate din spectrul de transmisie, iar cel mai târziu până la jumătatea anului 2023, va fi închisă şi cealaltă. Directorul a punctat faptul că mai există doar câteva mii de persoane care încă mai folosesc 3G
„Deja am închis în jur de jumătate din ţară şi vom închide anul viitor, cel târziu până la jumătatea anului, toată reţeaua 3G de la noi. Este deja o tehnologie care nu mai merită să fie folosită”, a spus Serghei Bulgac, citat de economică.net.
Totuşi, compania va păstra reţeaua 2G activa pentru persoanele care nu doresc tranziţia la o tehnologie superioară. Prin oprirea tehnologiei 3G, pot fi puse la dispoziţie mai multe spectre de frecvenţe care să permită accesul la reţelele 5G de nouă generaţie.
Reţeaua 5G de la DIGI va fi mai puternică
Odată cu eliminarea reţelei de 3G, DIGI va trece la extinderea reţelei de 5G. Recent, operatorul de telefonie mobilă a cumpărat, de la ANCOM, mai multe blocuri de frecvenţă 5G cu o valoarea de 45,5 milioane de euro. Vorbim despre 2 blocuri 2×5 MHz şi 5 blocuri de câte 10MHz. Serghei Bulgac a mai spus că Digi RCS RDS are planuri de dezvoltare pe termen lung, urmând ca infrastructura pentru 5G să fie instalată gradual începând cu anul viitor.
”Pentru 5G este o intensificare a infrastructurii de reţea, nu neapărat densificare. E de fapt, ca şi trecerea de la 3G la 4G, înseamnă o schimbare tehnologică, pentru că, de fapt, o mare parte din situri actuale din tehnologia actuală permite comutarea între tehnologii, deci pot schimba o tehnologie pe care o utilizezi în momentul de fată pe 4G în 5G, fără să schimbi altceva decât software din staţiile de bază. Deci lucrul ăsta se va întâmpla gradual, iar această evoluţie depinde şi de evoluţia pieţei”.
Așadar, această rețea de la DIGI se va închide făcând loc unei rețele de perspectivă.