joi, 11 iulie, 2024

Viorel i-a comandat din Olanda, ca să-şi salveze afacerea! Acum îi împrumută şi altora

Fără acești polenizatori, culturile ar avea de suferit. Se consideră că bondarii sunt chiar mai eficienți decât harnicele albine în acest sens, motiv pentru care mulți fermieri români îi utilizează pentru polenizarea naturală a culturilor. Viorel i-a comandat din Olanda, ca să-şi salveze afacerea și, impresionat de rezultatele obținute, a decis să împărtășească și cu alții descoperirea sa, donându-și stupii altor agricultori pentru ca fructele și legumele din livezile lor să se dezvolte în mod corespunzător.

Viorel i-a comandat din Olanda, ca să-şi salveze afacerea

Într-un an în care nu mai avea speranțe că va reuși să-și salveze livada de cireși, Viorel Roman a achiziționat 18 stupi din Olanda, fiecare conținând aproximativ 500 de bondari, mișcare care i-a salvat livada.

„Noi introducem bondarii în plantaţie, îi distribuim pe toată suprafaţa. 3 stupi din aceștia pe hectar”, a povestit Viorel Roman.

Bucuros de rezultatele obținute, Viorel Roman a decis să ofere cutiile cu aceste mici insecte și altor agricultori care se confruntau cu dificultăți. Această inițiativă i-a ajutat pe acești agricultori să economisească bani și să evite problemele legate de achiziționarea și gestionarea stupilor. Un stup poate costă în jur de 200 de euro, iar o colonie poate poleniza între 1.000 și 3.000 de metri pătrați de cultură.

„Am hotărât să-i donăm, nu-i vindem, îi donăm către persoane care au alte culturi în plină floare. Solarii pentru tomate şi alte legume. Lipsa polenizatorilor duce la scăderea producţiilor cu până la 50-60% în unele cazuri”, a adăugat aparţinătorul stupului.

Polenizarea naturală este mai avantajoasă din punct de vedere al costurilor

Nicuşor este printre cei care au observat anunțul pe platformele de socializare.

„Dorim să utilizăm acești stupi pentru a încerca să producem hrană curată și sănătoasă. Principala lor caracteristică este că zboară la temperaturi mult mai scăzute și efectuează un tip diferit de polenizare față de albine”, a explicat Nicuşor Pandele, un beneficiar al acestor stupi.

Nici Cati nu promovează polenizarea cu ajutorul substanțelor chimice.

„Am decis un stup pentru că nu am o întindere foarte mare. Într-un solar cu roşii, castraveţi. Am profitat de această ocazie şi m-am prezentat să iau un stup”, a spus Cati Ursache, client.

La nivelul Uniunii Europene, numărul albinelor și al altor polenizatori, cum ar fi bondarii, este în scădere, devenind tot mai puțin prezenți. Aceste specii sunt vitale pentru agricultură, însă sunt afectate în special de poluare și de utilizarea pesticidelor. Aproximativ 70% din culturile lumii depind în mod exclusiv de polenizarea realizată de albine și alte insecte polenizatoare.

„37% din speciile de insecte polenizatoare din Europa au populaţie în scădere. Am putea ajunge să ne confruntăm cu o reducere a polenizării”, e spus Nicoleta Ion, specialist în apicultură.

Polenizarea biologică poate fi chiar cu până la 50% mai ieftină decât cea chimică. Culturile care beneficiază cel mai mult de polenizarea efectuată de bondari sunt ardeii, castraveții, roșiile, căpșunile și zmeura.

Polenizarea biologică oferă numeroase alte avantaje în comparație cu cea chimică. Ea contribuie la menținerea biodiversității și a ecosistemelor sănătoase, ajutând la conservarea habitatelor naturale ale polenizatorilor. De asemenea, promovează sănătatea solului și a mediului înconjurător, reducând astfel impactul negativ asupra sănătății umane și a mediului în general. Viorel a comandat bondari din Olanda, ca să-şi salveze afacerea.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.