Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost audiat la DNA, marți, 07 martie 2023. Virgil Popescu a fost audiat de procurori ca martor în dosarul Romarm, privind achiziţia de măşti de protecţie neconforme pentru MApN. În acest dosar, în care sunt anchetate fapte comise în timpul pandemiei de COVID 19, sunt cercetate firme controlate de Victor Pițurcă și fiul său, Alexandru.
Virgil Popescu a fost audiat la DNA: Ministrul Energiei, chemat în calitate de martor
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au audiat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, în calitate de martor în dosarul Romarm și nu există indicii că i-ar putea fi schimbată această calitate, cea de martor.
În acest dosar, sunt cercetate firme controlate de Victor Pițurcă și fiul său, Alexandru. Astfel, pe fondul pandemiei de COVID 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, directorul general Romarm, Gabriel Ţuţu, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de Alexandru Piţurcă, cu încălcarea dispozițiilor legale, 2 contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.
„Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)”, precizează procurorii DNA.
Nume grele în Dosarul Romarm
Cel care s-ar fi ocupat de găsirea unui finanațator ar fi fost Andrei Hudea, un apropiat al directorului general Romarm. Banii au venit de la Victor Piţurcă, prin firma fiului său, Alexandru Pițurcă, în timp ce patronii Interarms Impex, Andrea şi Riccardo Barsanti, ar fi asigurat logistica, iar Gabriel Ţuţu ar fi găsit clientul la care să ajungă măștile, respectiv Ministerul Apărării Naționale (MApN).
Detaliile colaborării dintre firma lui Alexandru Piţurcă şi Interarms au stabilite la sediul Romarm, iar ulterior în afacere ar fi fost introdusă şi firma Helios, a luie Ionel Neaşcu, care avea aviz pentru comercializarea dispozitivelor medicale. Gabriel Țuțu este cel care ar fi făcut demersuri pe lângă ofițeri cu funcții de conducere în cadrul MApN. pentru efectuarea plăților.
În urma afacerii, Gabriel Ţuţu ar fi primit 50.000 de lei prin conturile personale de la Andrei Hudea, care ar fi luat peste 460.800 de lei. Andrea şi Riccardo Barsanti ar fi primit 773.946 lei, iar Victor Piţurcă şi fiul lui 2.091.442 lei.
Potrivit DNA, datele tehnice ar fi arătat că utilajele ar fi putut produce 8.000 de măști pe oră, capacitatea fiind de fapt de 4.800-7.200. Când au fost puse în funcțiune utilajele, potrivit DNA, s-au obținut mult mai puţine produse față de numărul preconizat, fiind constatate neconcordanțe între numărul real de produse şi cel anunțat.
În Dosarul Romarm, pe lângă Victor Pițurcă, Alexandru Piţurcă şi Gabriel Ţuţu, mai au calitate de inculpați Andrea și Riccardo Barsanti, reprezentanţi ai firmei Interarms Impex.
Potrivit anchetatorilor, CN Romarm SA ar fi fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe în afara contractului. În Dosarul Romarm a trebuit să dea declarații, ca martor, și ministrul Energiei, Virgil Popescu.