joi, 18 aprilie, 2024

Voucher de 200 de euro pentru porcul de Crăciun. Ce trebuie să faci pentru a-l primi

Începând din acest an, românii ar putea să primească un voucher de 200 de euro pentru porcul de Crăciun. Această prevedere face parte dintr-un proiect de lege gândit pentru a rezolva problema micilor crescători care au avut de suferit din cauza pestei porcine.

Voucher de 200 de euro pentru porcul de Crăciun

Florian-Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, a depus în Parlament un proiect de lege care prevede acordarea unui voucher de 200 de euro fermierilor care sunt nevoiți să renunțe la creșterea porcului în urma restricțiilor impuse pentru lichidarea focarelor de pestă porcină.

Aceste vouchere ar trebui să fie emise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) micilor crescători care sunt nevoiți să renunțe la creșterea porcului din cauza restricțiilor impuse pentru lichidarea focarelor de pestă porcină africană.

De aceste vouchere ar urma să beneficieze crescătorii de porci, înscriși în registrul agricol, care vor să renunțe la creșterea porcilor. Aceștia vor primi din partea ANSVSA un voucher de 200 euro cu care își vor putea achiziționa porcul de Crăciun.

Reacțiile crescătorilor de porci, ce urma să primească aceste vouchere au fost diferite.

„Nu pot spune cât este de bună pentru că nu știu care sunt normele de aplicare. Dacă se va acorda câte 200 de euro pentru fiecare porc ar fi ceva, dar dacă eu renunț la 50 de porci și primesc doar 200 de euro, atunci ce am rezolvat?”, spune un fermier.

Cei care sunt trecuți de o anumită vârstă văd cu ochi buni acordarea acestui voucher, dacă legea va fi promulgată.

„Noi suntem români și de Crăciun mâncăm carne de porc. Sincer, eu de-acum sunt bătrân și nu prea aș mai vrea să cresc porc. Ar fi binevenită suma de 200 de euro pentru a-mi lua și eu carne de porc în preajma sărbătorilor”, menționează un bătrân.

Inițiatorul proiectului de lege susține că își propune prin introducerea acestor vouchere să rezolve problema fermierilor mici, care sunt nevoiți să renunțe la creșterea porcului din cauza restricțiilor impuse ca urmare a focarelor de pestă porcină.

„Sigur, e nevoie de o sumă, un efort bugetar de la bugetul de stat, dar uitându-ne la cantitatea de carne pe care o importăm, practic 85% din carnea de porc o importăm România, e clar că nu suntem pe o direcție sănătoasă”, precizează secretarul de stat la Ministerul Agriculturii Emil Dumitru.

Ce alte vouchere se acordă în prezent

Peste 2,5 milioane de români primesc în prezent bani pe cardurile sociale pentru alimente și mese calde, luna trecută fiind virată o nouă tranșă de bani. Ajutoarele acordate sunt în valoare de 250 lei și se dau o dată la 2 luni.

De anul acesta, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a decis să dea românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie, în valoare de 700 lei, de câte 2 ori pe an, sub formă de card de energie. De aceste ajutoare vor beneficia aproximativ 4 milioane de români. Banii sunt folosiți pentru a achita energia electrică, energia termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Guvernul ia în calcul, anul acesta, să acorde și vouchere pentru renovarea casei, în valoare de 4.000 de lei, anul acesta. Voucherele ar putea fi folosite pentru renovarea casei sau schimbarea unor electrocasnice. De aceste vouchere ar urma să beneficieze familiile cu peste cinci copii, românii care nu pot munci sau persoanele vârstnice, care trăiesc fără niciun sprijin.

De anul acesta, din seria de ajutoare primite de la stat ar putea face parte și voucherul de 200 de euro pentru porcul de Crăciun, acordat fermierilor care sunt nevoiți să renunțe la creșterea porcului în urma restricțiilor impuse pentru lichidarea focarelor de pestă porcină.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite