Comisia pentru antreprenoriat şi turism din Senat a dezbătut propunerea legislativă de acordare de vouchere de vacanță pentru angajații de la privat. Cuantumul acestor tichete ar urma să fie de 1.450 lei / anual, iar acordarea acestora s-ar putea face începând cu data de 1 ianuarie 2024. În cadrul dezbaterii, senatoarea Alina Gorghiu a susținut că salariat este și cel care lucrează în sistemul bugetar, dar și cel care își desfășoară activitatea în sistemul privat și tocmai de aceea ar trebui acordate aceste tichete și angajaților ce activează în sectorul privat. Propunerea legislativă a fost susținută de 140 de parlamentari, de la PNL, PSD şi UDMR.
Vouchere de vacanță pentru angajații de la privat
În cadrul ședinței Comisiei pentru antreprenoriat şi turism din Senat, ce a avut loc marți, 21 martie 2023, s-a dezbătut propunerea legislativă de acordare de vouchere de vacanță pentru angajații din mediul privat. La ședință au participat senatoarea Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului, senatorul Eugen Ţapu-Nazare, preşedintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism, inițiator al propunerii legislativ, liderii grupurilor PSD şi UDMR din Senat, Radu Oprea și Lorand Turos, în calitate de coinițiatori, reprezentanți ai Guvernului şi ai ministerelor de resort, senatori și deputați, precum și asociații patronale de profil din industria turismului și HoReCa, reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie a României, ai CNIPMMR.
„Parlamentul are voința de a elimina inechitățile dintre bugetari și angajații în mediul privat. Se vede voință politică în acest sens! În favoarea acestei propuneri au semnat nu mai puțin de 140 de parlamentari! Este foarte bine că pornim această discuție de fond de la voucherele de vacanță: pentru că toată lumea a auzit de ele și pentru că aceasta a fost o politică publică de succes, cu rezultate bune pentru angajați și pentru turism. Și este normal să extindem o măsură care dă rezultate! Salariat este și cel care lucrează în sistemul bugetar, dar și cel care își desfășoară activitatea în sistemul privat. Obiectivul urmărit de angajator fie el stat, fie privat – de la fiecare angajat în parte este același: productivitate la cel mai înalt nivel. Normal este ca și sistemul de beneficii să fie echitabil”, a declarat președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.
Liderul liberal a precizat că de aceste vouchere de vacanță bugetarii beneficiază de câțiva ani, fiind acordate ca un bonus care oferă angajatului opțiuni de calitate de petrecere a timpului liber alături de membrii familiei.
Vouchere pentru 4,2 milioane de români
Președintele interimar al Senatului a adăugat că proiectul de lege vizează extinderea sistemului voucherelor de vacanță suportate din bugetul de stat și la cei 4,2 milioane de angajați din sectorul privat. Prin acest proiect de lege se dorește eliminarea discrepanței dintre angajații din sectorul bugetar și cei de la privat.
„Este o măsură care încurajează încheierea de contracte de muncă și reduce presiunea fiscală în condițiile în care la noi costul fiscal pe angajat este de peste 40%, cel mai ridicat din UE. Asta, fără ca angajatorii privați să facă un efort propriu. Un element foarte important este faptul că cea mai mare parte din valoarea acestor vouchere de vacanță, cel puțin două treimi, se va întoarce în economie. Sectorul privat este motorul economiei, el trebuie impulsionat, nu discriminat. Angajații din România trebuie să beneficieze de aceleași politici publice indiferent de angajator”, a adăugat Alina Gorghiu, în legătură cu proiectul de lege ce vizează acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații de la privat.