sâmbătă, 18 mai, 2024

Vouchere de vacanță pentru angajații din privat! Statul ar suporta 6 miliarde lei anual, pentru 4,2 milioane de persoane

Peste 130 de parlamentari din principalele partide politice au semnat un proiect de lege care propune acordarea de vouchere de vacanță pentru angajații din privat. Valoarea voucherului ar trebui să fie în valoare de 1.450 lei, banii urmând să fie suportate de la bugetul de stat.

Voucherele ar urma să ajungă la 4,2 milioane de angajați din privat, impactul bugetar anual fiind de peste 6 miliarde lei. Acordarea acestor vouchere în prezent este în mediul privat este opțională.

Vouchere de vacanță pentru angajații din privat

Un proiect legislativ depus la Senat de parlamentari ai coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR propune acordarea voucherelor de vacanță și angajaților din mediul privat, nu doar bugetarilor.

Proiectul de lege prevede ca începând cu data de 1 ianuarie 2024, de vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat, „pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial, instituțiile publice (…) precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026“.

Cele 6 miliarde lei necesare pentru acordarea acestor vouchere ar trebui să fie alocate anual, din bugetul de stat, din impozitele pe venit plătite de fiecare angajat. Modalitatea de plată a sumelor care reprezintă contravaloarea voucherelor de vacanță va fi stabilită de Guvern, în maximum 30 de zile de la promulgarea legii.

În termen de 5 zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță.

Prin acest proiect de lege, inițiatorii își doresc să elimine din inechitățile dintre bugetari și angajații din sectorul privat, banii din voucherele de vacanță urmând să se întoarcă în economie, cu consecințe pozitive pentru HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii și comerț.

Inițiatorii proiectului de lege consideră că, deși efortul bugetar va fi de aproximativ 6,09 miliarde lei, aproximativ 60%-65% se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii sau impozit pe profit.

Vouchere acordate pentru 2 ani

Potrivit proiectului de lege, voucherele de vacanță pentru angajații din sectorul privat se vor acorda doar pentru o perioadă de doi ani, din 2024, până în 2026, valoarea unui astfel de tichet fiind de 1.450 de lei.

Pentru a putea acorda vouchere de vacanță, angajatorii privați vor fi obligați să depună anual, până la data de 31 ianuarie, lista salariaților la administrațiile județene ale finanțelor publice în raza cărora își au sediul social.

Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță se vor aloca anual de la bugetul de stat, din impozitul pe venit plătit de fiecare angajat, iar în termen de 5 zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță, se arată în proiectul de lege.

În cazul în care o persoană are încheiate contracte de muncă, cu mai mulți angajatori în același timp, în proiectul de lege se prevede ca fiecare angajat să aibă posibilitatea să aleagă angajatorul prin intermediul căruia să primească voucherele de vacanță.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege, al cărui termen de aplicare este 1 ianuarie 2024, și să se acorde vouchere de vacanță pentru angajații din privat, este necesar să fie adoptat de Parlament și promulgat de șeful statului.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite