Voucherele de vacanță 2023 se dau până la finalul lunii mai. Ce categorie de bugetari le va primi

Voucherele de vacanță 2023 se dau până la finalul lunii mai pentru cadrele didactice. Așadar, aceștia își pot programa încă de pe acum vacanța din această vară. În acest an, valoarea voucherelor de vacanță este de 1.450 de lei. Suma este impozabilă în luna în care se acordă tichetele, iar potrivit Codului Fiscal, impozitul pe venit este de 10% în acest caz. Așadar, bugetarii care primesc aceste vouchere trebuie să plătească 145 de lei impozit.

Voucherele de vacanță 2023 se dau până la finalul lunii mai: cadrele didactice le primesc pe suport electronic

Cadrele didactice și angajații din învățământ vor primi vouchere de vacanță și în următorii 4 ani, conform Ordinului de ministru nr. 4.072/2023, semnat pe 26 aprilie 2023. Voucherele de vacanță vor fi emise doar pe suport electronic, așa cum s-a întâmplat și anul trecut.

„Beneficiază de acestea persoanele care au desfășurat efectiv activitate în anul pentru care se acordă, iar valoarea voucherelor de vacanță este proporțională cu perioada lucrată”, se arată în Ordinul de ministru.

Pentru voucherele de vacanță nu se plătește CAS și CASS, în schimb beneficiarul trebuie să plătească un impozit de 10%. Adică trebuie să plătească 145 de lei, suma fiind calculată pe grilei de salarizare și de deduceri.

Potrivit legislației în vigoare, comercializarea acestor vouchere în schimbul unor sume de bani este interzisă. Amenda pentru vânzarea voucherelor de vacanță este de 26.600 de lei, iar orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichetele emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.

În ceea ce privește perioada de valabilitate, voucherele de vacanță pot fi folosite de către beneficiari pe o perioadă de un an de la data alimentării și pot fi folosite pentru achiziționarea altor servicii.

Se vor da vouchere de vacanță și în domeniul privat?

Potrivit unui proiect de lege, de voucherele de vacanță ar putea beneficia și angajații din sistemul privat. Astfel, există posibilitatea ca salariații din privat să primească din 2024 tot 1.450 de lei pe an, cât iau acum cei de la stat. Impactul bugetar al unei astfel de măsuri va fi de aproximativ 6 miliarde de lei pe an. În prezent, în sistemul privat se pot acorda vouchere, însă din bugetul firmelor, iar valoarea maximă a acestora nu poate depăși suma de 13.800 de lei, echivalentul a șase salarii minime brute, pe țară.

Dacă acest proiect de lege va fi legiferat, se va elimina această limită de șase salarii de bază minime brute pe țară, iar voucherele de vacanță ar fi integral suportate de către stat, în limita sumei de 1.450 de lei pe an.

„Este vorba despre 4,2 milioane din sectorul privat, dar aceștia sunt contribuabilii principali și tocmai ei nu beneficiază de vouchere. Efectele în economie ar fi de creștere a PIB-ului de minimum un procent. Vor apărea cel puțin 150.000 de locuri de muncă“, a precizat senatorul liberal Eugen Țapu Nazare.

În ceea ce privește sistemul bugetar, voucherele de vacanță 2023 se dau până la finalul lunii mai pentru cadrele didactice și angajații din învățământ.

Pe aceeași temă

Cele mai citite