duminică, 6 octombrie, 2024

Ziua naţională a lecturii 2023. Lucian Romașcanu: „Deschidem cartea pentru a învăţa“

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a scris miercuri, 15 februarie 2023, pe pagina sa de Facebook un mesaj adresat tuturor tinerilor, de Ziua naţională a lecturii 2023.

De la Ministerul Educației, profesorii de limba și literatura română au fost îndemnați să desfășoare activități cu elevii prin care să le fie stimulată dorința de a citi cărți.

Mesajul ui Lucian Romașcanu de Ziua națională a lecturii 2023

Lucian Romașcanu le-a transmis elevilor că este foarte important să deschidă o carte și să citească deoarece doar așa pot învăţa şi că este foarte important ca în momentul în care închid acea carte să știe să pună în practică toate învățămintele transmise.

„O societate solidă este caracterizată şi prin faptul că tinerii şi copiii au deprinderea lecturii, o componentă esenţială a procesului de educare şi învăţare. Însă, extrem de important este să nu uităm că deschidem cartea pentru a învăţa şi că o închidem pentru a pune în practică bogăţiile pe care ni le-a transmis. Fiecare are propriile preferinţe, dar cred că cea mai frumoasă dintre lecturi rămâne cea care îşi lasă amprenta în evoluţia noastră. Orice zi este potrivită pentru a citi, poate astăzi, mai mult ca oricând”, a scris Lucian Romaşcanu pe pagina sa de Facebook.

Printr-o hârtie primită de la Ministerul Educației, profesorilor de limba și literatura română li s-a recomandat să le transmită elevilor să aducă la școală o carte preferată, pe care să o prezinte în fața colegilor, astfel fiind încurajat interesul pentru lectură, și să inițieze discuții despre modul în care au descoperit acea carte, de ce le place atât de mult și, foarte important, ce au putut învăța din ea.

Potrivit statisticilor de la Ministerul Educației, aproape 70% dintre români nu au citit măcar o carte în ultimul an, iar 20% dintre aceștia citesc doar o dată pe lună o carte. Doar 8% dintre români mai citesc în ziua de astăzi zilnic, în timp ce aproape 40% dintre tinerii cu vârsta de până în 15 ani nu înţeleg ceea ce citesc. La nivelul României, rata analfabetismului funcţional se apropie de un procent de 40%, iar aproape jumătate dintre tinerii care termină 8 clase sau liceul au probleme la Evaluarea Naţionale și nu promovează examenul de Bacalaureat.

Lucian Romașcanu
Lucian Romașcanu le-a transmis elevilor că este foarte important să deschidă o carte și să citească

De când este sărbătorită această zi naţională în România

Comparativ cu alte zile naționale, cea dedicată lecturii este foarte nouă dacă ținem cont că pentru prima dată a fost sărbătorită abia în 2022.

Astfel, Senatul României a adoptat, la data de 14 iunie 2021, propunerea legislativă semnată de mai mulți deputați PNL și USR-PLUS, prin care Ziua naţională a lecturii urmează să fie sărbătorită pe data de 15 februarie 2021. O săptămână mai târziu de la votul unanim din Senat, deputații au adoptat proiectul de lege la 21 decembrie 2021. Luna următoare, în ianuarie 2022, legea a fost promulgată de către preşedintele Klaus Iohannis, iar data de 15 februarie a devenit Ziua naţională a lecturii în România.

Alegerea acestei date nu a fost chiar întâmplătoare. A fost aleasă data de 15 februarie pentru Ziua naţională a lecturii deoarece două mari personalităţi, Spiru Haret și Titu Maiorescu s-au născut în această zi.

elevi care stau la o masa si citesc
Potrivit statisticilor de la Ministerul Educației, aproape 70% dintre români nu au citit măcar o carte în ultimul an

În această dată, se organizează diverse activităţi cu caracter social, cultural şi educaţional care să scoată în evidență importanţa cărţilor şi a cititului. De asemenea, la data de 15 februarie, muzeele, bibliotecile publice şi toate instituţiile cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii acordă asistenţă de specialitate pentru manifestările organizate cu ocazia Zilei naţionale a lecturii, în vederea încurajării lecturii.

La orele de limba și literatura română, în data de 15 februarie, cadrerle didactice și elevii pot desfăşura activităţi de promovare şi încurajare a lecturii. Mai mult, la Institutul Cultural Român, în cadrul ambasadelor României din străinătate sunt prezentate multiple proiecte culturale şi educaţionale dedicate acestei zile. Acestea pot fi desfășurate și în colaborare cu asociaţii şi fundaţii de profil.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite