marți, 16 aprilie, 2024

Antiinflamatoare bronșice. Tratamentul medicamentos al simptomelor provocate de afecțiune

Pacienții sunt tot mai confuzi în legătura cu administrarea de antiinflamatoare bronșice. Astmul bronșic este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii, în care interacțiunea celulelor proinflamatorii și a mediatorilor inflamatori determină hiperreactivitate bronșică și bronhospasm.

Având în vedere faptul că veriga centrală în patogeneza astmului bronșic este inflamația, baza tratamentului medicamentos al bolii este administrarea regulată de medicamente antiinflamatorii. Bronhodilatatoarele trebuie administrate numai atunci când bronhospasmul este sever. Medicamentele antiinflamatorii sunt utilizate pentru a trata astmul bronșic. Alegerea medicamentelor și a dozei se face de către medic pe baza formei și severității astmului. Tratamentul de bază este prelungit și adesea pe toată durata vieții și poate fi schimbat sau retras doar de către medicul pacientului.

Antiinflamatoare bronșice. Care sunt cele mai eficiente remedii

Cele mai eficiente medicamente antiinflamatorii pentru astmul bronșic sunt corticosteroizii și, într-o măsură mai mică, cromoglicatul de sodiu și nedocromilul de sodiu. Alte medicamente antiinflamatoare, inclusiv troleandomicina, metotrexatul, aurul, hidroxiclorochina, dapsona și ciclosporina, au efecte de economisire a steroizilor.

Cu toate acestea, eficacitatea acestor medicamente nu a fost bine studiată, deși unele dintre ele sunt mai bine tolerate de pacienți decât corticosteroizii orali în doze mari. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, care sunt inhibitori ai ciclooxigenazei, cum ar fi aspirina sau indometacinul, nu au fost niciodată luate în considerare pentru tratamentul astmului bronșic din două motive.

În primul rând, în mai multe studii care au investigat condițiile acute și subacute. În principal folosind indometacin, efectul protector împotriva diferiților stimuli, inclusiv metacolină, histamină și leucotriene. Exercițiile fizice, hiperventilație, apa, soluția hipertonică de clorură de sodiu, adenozină și alergeni. Al doilea motiv și mai important este că AAS și alte AINS pot provoca la pacienții cu astm bronșic bronhoobstrucții de gravitate severă, care în unele cazuri pun în pericol viața.

O astfel de intoleranță ridică numeroase dificultăți, deoarece AINS sunt prescrise nu numai ca medicamente antiinflamatorii, ci și ca antipiretice și analgezice. Astfel, în prezența astmului bronșic de orice grad de severitate, terapia preferată pentru controlul crizelor este utilizarea unui bronhodilatator antiinflamator la nevoie, cu sau fără terapie de întreținere. Respectarea cu exactitate a tuturor recomandărilor medicului reduce riscul de exacerbări ale astmului bronșic.

Cât de eficient este inhalatorul cu acțiune rapidă pentru ameliorarea simptomelor provocate de astmul bronșic?

Pacienții cred, de obicei, că inhalatorul lor cu acțiune rapidă, ajută la controlul astmului bronșic, astfel încât, adesea, nu văd necesitatea unui tratament suplimentar. Cu toate acestea, se întâmplă contrariul, numărul simptomelor și al crizelor crește. Acest lucru înseamnă că astmul bronșic nu este sub control, și poate apărea o exacerbare.

O afecțiune în care inhalatoarele cu eliberare rapidă și alte terapii convenționale nu mai ajută la ameliorarea afecțiunii pacientului. Severitatea simptomelor și frecvența atacurilor cresc rapid, iar pacientul este nevoit să solicite asistență medicală de urgență, să cheme o ambulanță și, uneori, să meargă la spital. Exacerbările severe pot duce la deces, chiar și cu un tratament sporit.

Așadar, utilizarea unui inhalator în schimbul medicamentelor antiinflamatoare bronșice de mai mult de două ori pe săptămână este un semnal de alarmă și o oportunitate de a evalua dependența de acesta. Ar trebui să consultați un medic din timp pentru a găsi o terapie modernă adecvată care să reducă riscul de exacerbări severe și de deces din cauza astmului bronșic.

 

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite