vineri, 14 iunie, 2024

Burse elevi, în 2024: Când intră banii pe card. Ce sumă se dă pentru bursele sociale

Criteriul principal care va influența acordarea burselor pentru elevi în 2024 vor fi absențele, mai degrabă decât notele sau alte referințe educaționale. Bursele sociale sunt acordate integral, lunar, pe durata lunilor septembrie 2023 – august 2024, indiferent de numărul de zile. Această politică de plată este specifică exclusiv pentru bursele sociale, în timp ce bursele de merit și cele tehnologice se acordă în funcție de criterii diferite.

Când vor fi acordate bursele pentru elevi, în 2024

Referitor la bursele elevilor în 2024, cuantumul fix al bursei sociale este de 300 de lei pe lună conform metodologiei. Articolul 12 din metodologie stipulează că bursele sociale se acordă și în perioada vacanțelor școlare. Cu excepția prevederilor de la alineatul 1, nu se acordă bursa socială în timpul vacanței de vară pentru elevii care nu au promovat anul școlar; elevii care au obținut corigențe la mai mult de o disciplină și au acumulat peste 20 de absențe nemotivate/an; absolvenții învățământului gimnazial neadmiși în liceu/învățământ profesional, cursuri cu frecvență, într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat; elevii care repetă anul școlar din motive diferite de cele medicale.

În cadrul programului de burse pentru elevi 2024, până la data de 25 a fiecărei luni, Inspectoratele Școlare Județene sau Inspectoratul Școlar al Municipiului București transmit Ministerului Educației – Direcția Generală Economică sumele estimate destinate plății burselor pentru luna respectivă. De asemenea, se furnizează numărul de beneficiari pe categorii de burse, în vederea efectuării deschiderilor de credite bugetare.

Ministerul Educației, bazându-se pe solicitările primite și încadrându-se în bugetul aprobat și în limitele de credite bugetare lunare aprobate, efectuează deschiderile de credite bugetare. Plățile lunare ale burselor sunt gestionate de către unitățile de învățământ, acestea efectuând plățile până la data de 15 a fiecărei luni pentru luna anterioară. În situația în care data de 15 coincide cu o zi de repaus săptămânal, sărbătoare legală sau zi liberă, plata burselor se efectuează în ziua lucrătoare anterioară acesteia.

Ordonatorii de credite ai unităților de învățământ, în calitate de directori, sunt responsabili de efectuarea plăților la termen a burselor, conform prevederilor metodologiei în vigoare.

„Fapta de nealocare a burselor săvârșită de directorul unității de învățământ, cu nerespectarea prevederilor art. 108, se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, sau cu prestarea unei activități în folosul comunității”, potrivit Art. 148. — (1) lit. b din Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023.

Cuantumul burselor din acest an

Peste 1,28 milioane de elevi ar urma să primească, în funcție de tipul de bursă, cel puțin 300 de lei, transferați în conturile bancare. În cadrul anului școlar curent, elevii beneficiază de cuantumul minim stabilit pentru bursele de excelență olimpică, bursele sociale și bursele pentru sprijinul mamelor minore. Este important de menționat că vacanțele școlare sunt luate în calcul în acordarea burselor de merit și a celor tehnologice.

Privind bursa de merit pentru clasa a V-a în 2024, în această perioadă se finalizează listele pentru elevii de clasa a V-a, în vederea acordării burselor de merit. Mediile provizorii ale elevilor sunt luate în considerare, iar primii 30% dintre aceștia vor primi, în ordine descrescătoare, burse de merit. Profesorii diriginți finalizează în această săptămână listele cu mediile, acestea urmând să fie predate secretariatelor școlii până la data de luni, 15 ianuarie, conform metodologiei burselor școlare.

Termenul de plată al burselor la clasa a V-a este stabilit pentru 15 februarie 2024. Se va efectua virarea bursei pentru luna ianuarie, fără plata retroactivă pentru lunile precedente. Astfel, se efectuează un calcul pe baza mediei aritmetice a tuturor notelor obținute până în 22 decembrie, reprezentând ultima zi a modulului doi de cursuri. În ceea ce privește materiile cu una sau două ore pe săptămână, elevii trebuie să aibă obligatoriu câte două note, una dintre acestea provenind dintr-o evaluare scrisă. Pentru disciplinele cu mai mult de două ore pe săptămână, ministerul a emis recomandarea ca elevii să primească cel puțin trei note.

Lunar, pentru bursa de excelență olimpică I se acordă între 750 și 3000 lei, pentru bursa de excelență olimpică II se acordă 700 lei, cea de merit este în cuantum de 450 lei, iar pentru bursa socială se acordă 300 de lei lunar. Plățile pentru burse elevi, în 2024, se efectuează în data de 15 a fiecărei luni, pentru luna precedentă. În cazul în care această dată este o zi liberă, cum ar fi un weekend sau o sărbătoare legală, plata se efectuează în ziua lucrătoare anterioară.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.