Problemele legate de Legea pensiilor dau bătăi mari de cap actualei guvernări. Dacă până la data de 31 martie aceasta nu este trecută prin Parlament, atunci România riscă să piardă banii pe care ar trebui să-i primească prin PNRR. Reprezentanții PNL și PSD trebuie să găsească în cel mai scurt timp răspuns la întrebarea cum scapă Guvernul Ciucă de problema pensiilor speciale.
Cum scapă Guvernul Ciucă de problema pensiilor speciale
Coaliția de guvernare se confruntă cu mari probleme în aceste zile , în condițiile în care lucrurile au tergiversat în privința Legii Pensiilor, iar asta ar putea face ca Guvernul Ciucă, generalul cu 4 stele, să rateze tranșa pe care țara noastră ar trebui să o primească din banii europeni.
În acest moment, soarta reformei pensiilor speciale depinde doar de cei de la PNL; PSD și UDMR. Practic, Coaliția de guvernare trebuie să rezolve, pe repede înainte, tot ce nu a făcut în ultimele luni. Asta dacă vor să mai ia banii europeni.
Amânările repetate i-au adus în situația în care acum fie vin cu modificări importante la actul normativ trimis de Parlament, fie va fi adoptat tacit, vineri. Adică, dacă nu au loc dezbateri și nu ajunge în plen, e adoptat în forma trimisă de Guvern, după care ajunge la Camera Deputaților, care este for decizional.
Până acum, ar fi trebuit făcute amendamente, iar la comisiile din Senat să fi avut loc dezbateri pe fond. Cum aceste lucruri nu s-au întâmplat, legea urmează să fie adoptată în forma inițială. Asta ar putea reprezenta o mare problemă deoarece prevederile din forma de la Senat trebuie să corespundă în mare măsură cu cele de la Camera Deputaților. Altfel, legea nu ar trece testul unei sesizări la CCR.
În forma de acum, legea are mai multe „bube“, principalele fiind cele legate de recalcularea pensiilor magistraților, dar și a mai multor categorii socio-profesionale. Magistrații au sărit deja în sus, spunând că o recalculare a acestor pensii ar fi motiv de neconstituționalitate, deoarece nu se poate reduce un venit, acesta fiind „un drept câștigat”. În plus, din categoriile socio-profesionale la care face referire proiectul de lege doar la aceasta trebuie să fie asigurat un nivel al pensiei apropiat de salariul avut în activitate.
Adoptarea tacită a legii va face ca aceasta să nu mai poată fi modificată.
Și atunci ce e de făcut
În cazul în care în aceste zile alianța PNL-PSD ar veni cu un proiect de lege nou, forțarea unei proceduri de urgență, fără dezbateri parlamentare și consultarea tuturor factorilor implicați, ar fi un bun motiv de sesizare la CCR. Practic o procedură normală ar fi tratată ca și cum ar fi fost de urgență și s-ar încălca perioadele în care comisiile trebuie sesizate, indiferent de procedura aleasă.
Așadar, varianta unei ordonanțe de urgență nu poate fi avută în vedere deoarece, potrivit CCR, nicio pensie aflată în plată nu poate fi micșorată prin aplicarea unor taxe, impozite sau contribuții.
În aceste condiții, alianța ar putea să angajeze răspunderea Guvernului Ciucă. Procedura angajării răspunderii are și părți bune, dar și părți rele. Practic, marele atu este acela că poate trece rapid. În acest caz, opoziția ar putea depune moțiune de cenzură pentru împiedicarea adoptării, însă moțiunea nu ar avea șanse să treacă date fiind voturile din prezent.
Marea problemă este legată de posibilitatea ca legea să pice la CCR.
În condițiile în care termenul limită pentru ca Legea Pensiilor să fie amendată este 31 martie 2023, lucru asumat prin PNRR, Coaliția este obligată să găsească o modalitate pentru a afla cum scapă Guvernul Ciucă de problema pensiilor speciale.