luni, 20 mai, 2024

Cum se dau alocațiile pentru elevi 2024: Ce diferențe sunt în funcție de vârsta copilului

Alocațiile pentru elevi, în 2024, se vor acorda pentru toți cei care nu au împlinit încă 18 ani, iar valoarea este de 256 de lei. Acordarea banilor se face către unul dintre părinţi, pe baza acordului acestora. Dacă între aceștia există neînţelegeri, alocația se dă în baza deciziei autorităţii tutelare ori a hotărârii judecătoreşti, părintelui căruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare.

Alocaţia de stat pentru copii se acordă conform prevederilor Legii nr. 61/1993, republicată, privind alocaţia de stat pentru copii, cu modificările şi completările ulterioare şi ale Normelor Metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, cu modificările şi completările ulterioare.

Alocațiile pentru elevi 2024

Copiii cu vârsta până în 2 ani primesc de la stat o alocație lunară de 631 de lei. Aceeași sumă se acordă și celor cu vârsta de până în 18 ani, dacă minorul este cu handicap.

După vârsta de 2 ani și până la împlinirea vârstei de 18 ani, alocațiile au valoarea de256 de lei, dar şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani şi care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional.

Alocațiile se acordă pentru toţi copiii în vârstă de până la 18 ani, cetăţeni români, fără discriminare și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani şi care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.

Copiii cetăţenilor străini şi ai persoanelor fără cetăţenie rezidenţi, în condiţiile legii, în România, dacă locuiesc împreună cu părinţii.

De la data de 11 septembrie 2023, când a început noul an școlar 2023-2024, peste 300.000 de elevi primesc vouchere educaționale de 500 de lei din partea statului, pentru rechizite și haine.

Plata drepturilor bănești se efectuează către unul dintre parinţii copilului, pe baza acordului acestora sau, în caz de neînţelegere, pe baza deciziei autorităţii tutelare ori a hotărârii judecătoreşti, părintelui căruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare.

În momentul în care minorul împlinește vârsta de 14 ani, titularul poate primi direct banii de la stat cu încuviinţarea reprezentantului său legal (încuviinţarea scrisă şi semnată se transmite Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială).

Un proiect de ordonanță de urgență aprobat în urmă cu doi ani prevede că, începând din anul 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie a inflației.

Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică. Prin urmare, alocațiile pentru copii ar urma să crească și de la 1 ianuarie 2024.

Tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi care repetă anul şcolar, nu beneficiază de alocaţie de stat pentru copii, cu excepţia celor care repetă din motive de sănătate, dovedite cu certificate medicale.

Plata alocaţiei de stat pentru copii se efectuează începând cu luna următoare înregistrării cererii.

În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocaţiei de stat pentru copii se poate face şi pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.

Creșterile din ultimii ani

Până la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 123/2020, alocația pentru copii era 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani și 311 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copii cu handicap. Ulterior, alocația a crescut la 185 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani și 369 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani și copiii cu handicap.

De la 1 ianuarie 2021, au fost majorate alocațiile la 214 lei, pentru copiii între 2 și 18 ani și 427 de lei pentru copiii până în 2 ani și copiii cu handicap.

Din ianuarie 2022, alocațiile au crescut la 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani, precum și pentru tinerii peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale și 486 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap și.

De la începutul acestui an, alocațiile pentru copii au fost majorate cu rata inflației, lucru care se va întâmpla și în 2024. Aladar, alocațiile pentru elevi, în 2024, se vor acorda pentru toți cei care nu au împlinit încă 18 ani, iar valoarea este de 256 de lei.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.