Instabilitatea politică şi criza economică anunţată pentru 2025 i-au făcut pe români să cumpere masiv euro în ultima perioadă. Astfel, Euro a sărit de 5 lei la casele de schimb valutar, iar cererea este foarte mare chiar şi după ce CCR a anulat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
Euro a sărit de 5 lei la casele de schimb valutar
Euro se vinde la casele de schimb cu mai mult de 5 lei. De exemplu, pe Calea Moșilor din București, un euro se cumpără cu 4,99 lei şi se vinde cu 5,06 lei, dar sunt case de schimb valutar care au ajuns să vândă în această perioadă moneda europeană chiar și la 5,19 lei, transmite Antena 3. Cursul a început să crească încă de săptămâna trecută, atunci când exista o incertitudine politică.
Chiar dacă Curtea Constituțională a României a anulat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, iar piețele financiare au fost ceva mai stabile, cursul se menține destul de ridicat, cel puțin la casele de schimb valutar. Momentan, BNR menține cotația euro sub 5 lei, însă cu eforturi destul de mari. În ultima săptămână din luna noiembrie, BNR a vândut din rezerva valutară pentru a menține cursul sub pragul de 5 lei.
O creștere puternică a monedei euro și o devalorizare a leului ar afecta mulți români. De exemplu, românii care stau în chirie și plătesc în euro vor scoate mai mulți lei din buzunar pentru locuire. Românii care plătesc au credite în euro vor plăti mai mulți lei pe ratele bancare. Majoritatea românilor plătesc facturi – la cablu, la telefonie, la Netflix – în euro, așa că aceste servicii se vor scumpi, de facto. Românii care călătoresc în afară, atât pentru business, cât și în vacanță, și schimbă lei în euro vor plăti mai mult. La scară mai largă, dobânzile la împrumuturile pe care le plătește România vor crește substanțial, ceea ce va pune probleme statului să plătească salarii, pensii și să facă alte cheltuieli necesare, cum ar fi cele pentru construcția de autostrăzi.
A intervenit BNR
Intervenția BNR este cea care a făcut ca până acum, euro să nu sară, oficial, de pragul de 5 lei. Neîncrederea investitorilor din România a coborât la un nivel atins doar în primul an de pandemie.
Analiștii financiari spuneau, încă de la finele lunii noiembrie, că ar trebui să ne îngrijoreze o posibilă depreciere a leului, pentru că ar aduce rate și facturi mai mari, în vreme ce inflația ar putea să se mențină la cele mai înalte cote din UE.
Problemele din economie ar putea face ca euro să sară și oficial pragul de 5 lei anul viitor.
Situația este foarte fragilă și doar intervenția BNR, care a cumpărat valută, a făcut ca nivelul să fie menținut.
Euro a înregistrat, luni, 09 decembrie 2024, o în scădere cu 0,56 bani (-0,11%) faţă de cotaţia precedentă, de 4,9773 lei.
De asemenea, moneda națională a câştigat teren și în faţa dolarului american, care fost cotat la 4,6980 lei, în scădere cu 0,53 bani (-0,11%), comparativ cu vineri, când s-a situat la 4,7033 lei, potrivit Agerpres.
Leul s-a apreciat şi în raport cu francul elveţian, calculat de BNR la 5,3465 lei, în scădere cu 0,89 bani (-0,16%), faţă de 5,3554 lei, cotaţia anterioară.
Tot luni, gramul de aur s-a scumpit până la valoarea de 401,2800 lei, de la 398,6339 lei, în şedinţa precedentă.
Așadar, instabilitatea politică şi criza economică anunţată pentru 2025 a făcut ca Euro a sărit de 5 lei la casele de schimb valutar.