luni, 24 iunie, 2024

Marcel Ciolacu a tăiat în carne vie! Cum va trece premierul peste problemele Guvernului

Terminarea grevei profesorilor și anunțarea unor reduceri la preșurile unor alimente de la 1 august ar fi trebuit să asigure liniștea în această vară pentru Guvernul Marcel Ciolacu. Doar că lucrurile nu au stat deloc așa cum și-a imaginat noul premier. A venit scandalul legat de azilele ororilor și scena politică a fost aruncată în aer. Forțat de opoziție, chiar și de colegii de alianță, dar și de societatea civilă, Marcel Ciolacu a tăiat în carne vie. În doar două zile, noul Guverna  pierdut 2 miniștri.

Interesant este dacă liderul PSD va ști să gestioneze situația în continuare, pentru că se anunță o toamnă grea, dar mai ales o iarnă în care facturile îi vor împovăra pe români. La asta se adaugă și gaura din ce în ce mai mare din buget.

Marcel Ciolacu a tăiat în carne vie!

De-abia a trecut o lună de când Marcel Ciolacu este premier, iar liderul PSD s-a lovit de o groază de probleme la care nici nu visa. Asta mai ales că a făcut rocada cu Nicolae Ciucă, generalul cu 4 stele, de la liberali, exact în momentul în care s-a terminat greva profesorilor.

A urmat anunțul că de la 1 august vor scădea prețurile la anumite produse din coșul zilnic și populația ar fi trebuit să se gândească mai mult la vacanța de vară decât la facturi și cheltuielile zilnice.

Însă carma nu a fost prea darnică cu liderul PSD și a venit scandalul legat de grozăviile care se produc în multe dintre azilele pentru persoanele vârstnice. Mai nou, în urma controalelor, și centrele unde se află copii instituționalizați, mai ales cei cu dizabilități, se află cam în aceeași situație cu cele pentru seniori.

Opinia publică a reacționat vehement, iar Marcel Ciolacu a fost obligat să ia măsuri politice radicale. Pentru a-și asigura, în primul rând, propriul fotoliu, liderul social democrat a spus că toți cei responsabili trebuie să-și părăsească scaunele. Primele capete care au căzut au fost sinecuriștii, care ocupau niște locuri călduțe, bine plătite.

Va continua seria demiterilor?

Dar nu a fost suficient pentru a opri tăvălugul nemulțumirilor. A trebuit să cadă și 2 capete din Guvern, mai ales că acuzațiile s-au dovedit a fi cât se poate de corecte. Dacă e să păstrăm logica ultimelor zile, ar trebui și PNL să piardă un om din Guvern, însă liberalii nu prea sunt dispuși să renunțe la Raluca Turcan, așa cum s-a întâmplat cu pesediștii Marius Budăi și Gabriela Firea.

Ministresa Turcan a semnat un aviz pentru azilul groazei, de la care s-a pus bulgărele în mișcare. Mai mult, aceasta a ascuns acest fapt, dezinformând opinia publică.

Lista capetelor căzute ar trebui să continue cu mai mulți prefecți, președinți de consilii județene, directori de DGASPC, DAS și AJPIS, unde sunt instituționalizați vârstnicii și copiii și unde au fost identificate probleme grave.

Mai mult forțat de împrejurări, Marcel Ciolacu a tăiat în carne vie și trebuie să continue pe această linie dacă vrea să demonstreze că este un om politic integru. Pentru asta va fi nevoit să meargă ca sârmă și să nu rupă coaliția, convingându-i pe liberali că demiterile sau demisiile trebuie să vină din ambele tabere. Rămâne de văzut dacă premierul social democrat va ști să gestioneze corect acest moment dificil.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite