luni, 13 mai, 2024

Ministrul Muncii a făcut anunțul așteptat de seniori: Pensiile vor fi majorate și în 2025!

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat că pensiile vor fi majorate și în 2025. Pensiile românilor au crescut din 1 ianuarie 2024 și recalcularea pensiilor va începe din data de 1 mai 2024 și se va face pentru aproximativ 5 milioane de dosare de pensii ale românilor. O nouă majorare a pensiilor va fi în luna ianuarie a anului viitor.

Pensiile vor fi majorate și în 2025!

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat că pensiile românilor au crescut din 1 ianuarie 2024, iar de la 1 mai 2024 va începe recalcularea pensiilor pentru aproximativ 5 milioane de români. Aproximativ 3 milioane de români vor beneficia de a doua majorare a pensiei, în timp ce 1,6 milioane de români vor rămâne cu aceeași sumă a pensiei. Din 1 septembrie începe distribuirea pensiilor recalculate, iar primele pensii vor fi virate din 2 septembrie de către poștași.

În plus, Simona Bucura Oprescu a venit cu o altă veste bună pentru seniori. Ministrul Muncii a menționat că românii vor beneficia de o nouă majorare de la 1 ianuarie 2025.

„Avem articolul 84 în noua lege, care spune foarte clar care e mecanismul de creștere a pensiilor. Au fost unii care au spus că am preluat un mecanism care exista deja. Ei bine, într-adevăr, am preluat același mecanism care are doi parametri. Inflația + 50% din câștigul salarial mediu brut. Dar partea semnificativă pe care am adus-o e aceea că am stipulat că această majorare se face în luna ianuarie a fiecărui an. E un câștig important pentru legea pensiilor. Am avut ani când nu am avut nicio creștere a pensiilor. Aceasta e o garanție pentru pensionari că vor beneficia de această majorare“, a precizat Simona Bucura Oprescu.

Ministrul Muncii a menționat valoarea indexării urmează să fie stabilită în funcție de datele transmise se INS.

„În ianuarie 2025 vom avea o altă majorare. Inflația pe care se va statua această majorare o știm, e de peste 10%. Plus jumătate din câștigul salarial mediu brut, acesta e un indicator pe care vom putea să-l comunicăm atunci când INS îl va fundamenta. E important că avem clar faptul că majorarea se face anual în ianuarie”, a mai zis Simona Bucura Oprescu.

Cum se face impozitarea pensiei în 2024

În ceea ce privește impozitarea pensiei în 2024, Simona Bucura Oprescu a explicat că nu se pune problema de o supraimpozitare a pensiilor.

„Pensiile sunt impozitate la fel. Nu s-a vorbit despre de o supraimpozitare a pensiilor. Am constatat că a fost un proiect al unor senatori care au venit cu o propunere de supraimpozitare. Ministerul Muncii a fost total împotrivă. În acest moment, valoarea pensiei sub 2000 de lei nu este impozitată. Doar ceea ce depășește 2000 de lei e impozitat pentru pensiile din sistemul public. Nu ne-am pus problema unei supraimpozitări. Avem o supraimpozitare, e valabilă doar la pensiile de serviciu, e de 20% pentru ce depășește câștigul salarial mediu brut și de 15% pentru pensiile din intervalul între câștigul salarial mediu net și brut. E graduală și doar pentru partea necontributivă”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, care a menționat că pensiile vor fi majorate și în 2025.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.