Revenirea la piața liberă în toamnă, ar putea conduce spre o creștere a facturilor la energie. Cu toate acestea, analistul financiar Adrian Negrescu este de părere că eliminarea plafoanelor din energie și revenirea la o piață liberă, concurențială, este cea mai bună soluție pentru că ar reprezenta un imbold pentru companii de a oferi clienților cel mai bun preț de pe piață.
Eliminarea plafoanelor din energie ar duce la o autoreglare a pieței
Acum, toate companiile, cu excepția Hidroelectrica, cer prețul maxim al plafoanelor impuse de stat. Adrian Negrescu a explicat că o piață liberă ar contribui la reglarea naturală a prețurilor. Plafoanele din energie în schimb, la fel ca schimbările din producția alimentară, nu fac decât să distorsioneze mecanismele economice.
În cazul în care facturile la energie vor crește în această iarnă, guvernul ar fi nevoit să introducă din nou subvențiile, este de părere șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE). Totodată, și prețul gazelor riscă să fie unul mai ridicat, ca o consecință a întăririi economiei chineze. Soluția ar fi ca guvernele să economisească energie și să stimuleze sursele regenerabile, spune Fatih Birol, șeful AIE.
Un purtător de cuvânt al guvernului britanic are o altă opinie. El este optimist că facturile anuale vor scădea cu aproximativ 430 de lire sterline luna aceasta.
Prețul gazelor a devenit mai ridicat din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, ceea ce a condus la creșterea facturilor la energie. Mai multe guverne au intervenit, acordând sprijin gospodăriilor prin subvenții.
O formulă transparentă de calcul ar asigura evaluarea corectă a costurilor
Şi cei de la ACUE (Federația Patronala a Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie) susțin că plafoanele înfundă piața și că sunt în dezavantajul clienților. ACUE a venit cu propunerea către ANRE de a elimina plafonul de decontare. Aceștia consideră că o formulă transparentă de calcul a prețului de referință ar fi o soluție mult mai corectă care ar reflecta situația de fapt, ar fi mai predictibilă atât pentru furnizori, cât și pentru clienți.
„Această decizie este total nepotrivită pentru consumatori. Stabilirea unui preț mediu de achiziție fără a avea la bază o formulă transparentă de calcul, care să asigure un mod corect de evaluare a costurilor reale și, implicit, a evoluției pieței de energie, va avea ca impact imediat reducerea tranzacțiilor de energie pe termen mediu, lung. Furnizorii sunt în situația de a-și limita tranzacțiile, existând riscul ca în viitor Guvernul/Parlamentul să revină cu un preț stabilit în mod netransparent și nesustenabil, iar achizițiile efectuate să fie implicit, pierderi.
În acest context, de facto, măsura vulnerabilizează clienții afectând în mod negativ aprovizionarea cu energie sigură și la prețuri cât mai bune. Cea mai bună soluție este o formulă transparentă de calcul, care să reflecte în mod corect evoluțiile pieței”, a punctat Daniela Dărăban, Director Executiv al ACUE.
Reprezentanţii Federaţiei consideră că astfel sunt descurajate de către Parlament realizarea contractelor de lungă durată – alocările stabilite prin Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică (MACEE), prin care furnizorii pot achiziţiona energie electrică la preţul de 450 lei/kWh, nu acoperă tot necesarul pentru consumatori.
Astfel că, pentru a acoperi cererea mare, furnizorii sunt nevoiți să cumpere restul de energie de pe piață. Luând în considerare riscul ca prețul să depășească noul plafon stabilit la decontare, este posibil ca furnizorii să se confrunte încă o dată cu pierderi.
ACUE are 23 de membri, printre care se numără grupuri importante din domeniul energiei electrice şi gazelor naturale și contribuie la dezvoltarea industriei energetice şi la competitivitatea economiei româneşti pentru o bună funcţionare a acestor piețe.
Experții susțin că eliminarea plafoanelor din energie nu este în avantajul clienților.