miercuri, 17 aprilie, 2024

Când cresc pensiile în România: Se negociază dispariția limitării impuse prin PNRR

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a vorbit despre momentul când cresc pensiile în România, spunând că se negociază dispariția limitării creșterii acestora din PNRR. Ministrul a precizat că în prezent nu se poate vorbi despre nicio majorare de pensii deoarece, pe lângă indexarea anuală, care este prevăzută anual conform Legii pensiilor. Budăi a lăsat de înțeles că, pe termen lung, ar putea fi luată în calcul eliminarea plafonării cheltuielilor cu pensiile, așa cum este prevăzută în acest moment în PNRR.

Când cresc pensiile în România? Marius Budăi: „Nu m-aș pronunța din luna mai pe ce se întâmplă de la 1 ianuarie“

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a menționat că se are în vedere deschiderea unor discuții cu reprezentanții Comisiei Europene pentru ca spre finalul anului să se definitiveze Legea pensiilor. Marius Budăi a susținut că se dorește stabilirea foarte clară a datelor care se păstrează din legea veche deoarece în programul de guvernare s-a scris că punctul de pornire este Legea 127.

În această analiză se are în vedere, în principal, eliminarea inechităților existente între pensii și găsirea unui spațiu bugetar care să permită majorarea pensiilor.

„Nu vrem să aducem speranțe pe care să nu le putem îndeplini. Am spus foarte clar, grijă noastră principala e să ducem programele la bun sfârșit, să ducem programul sprijin pentru România la sfârșit, cardurile de alimente, suntem atenți la evoluția cifrelor. Eu în viață mea nu o să-mi permit să aduc vreo speranță seniorilor României pe care să nu o pot respecta. Nu m-aș pronunța din luna mai pe ce se întâmplă de la 1 ianuarie cu procente și cu alte lucruri, să creăm așteptări pe care ulterior tot noi, această coaliție, nu le putem îndeplini. Aş fi un pic mai prudent”, a declarat Marius Budăi.

Negocieri pentru modificări în cadrul PNRR

Ministrul Muncii, Marius Budăi, și Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Marcel Boloș, urmează să meargă la Bruxelles pentru a negocia cu reprezentanții Comisie Europene condițiile în care se poate scoate limitarea creșterii pensiilor stabilită în prezent prin PNRR.

„Vrem să negociem dispariția acelui procent prin care românii sunt condamnați la sărăcie”, a adăugat Marius Budăi.

Astfel, cheltuielile cu pensiile ar putea fi majorate, în situația în care va fi eliminată plafonarea ponderii acestor cheltuieli la 9,4% din PIB, după cum prevede jalonul PNRR. Această plafonare a fost convenită cu reprezentanții Comisiei Europene, la Bruxelles.

„Trebuie să știm cu toții că nu există niciun fel de plafonare. Nu există niciun fel de plafonare, mai mult, nici în PNRR-urile altor state nu există astfel de plafonări”, a menționat Marius Budăi.

Ministrul MIPE, Marcel Boloș, a fost de părere că negocierile cu reprezentanții Comisiei Europene nu va fi ușoară, dar a susținut că împreună cu Marius Budăi s-a pregătit pentru acest moment și că vor avea argumentele care țin de rata inflației și de eliminarea inechităților din sistemul de pensii general care vor aduce o creștere a cheltuielilor din sistemul general de pensii destul de semnificativă încât să fie necesară o nouă reașezare a acestui indicator de disciplină financiară. Așadar, în acest moment nu se poate spune când cresc pensiile în România, dar există premise ca acest lucru să se întâmple în viitorul apropiat.

Pe aceeași temă

Distribuie:

Cele mai citite