Guvernul Românei a primit din partea Băncii Mondiale și FMI mai multe propuneri în legătură cu impunerea impozitului progresiv. Astfel, pensiile din România ar putea fi impozitate. De măsură nu ar scăpa nici salariile.
Pensiile din România vor fi impozitate? Variantele propuse țării noastre
Guvernul are pe masa de lucru mai multe variante pentru impozitarea progresivă a salariilor și pensiilor din România. Una dintre ele este elaborată de FMI și Banca Mondială, instituții care au prezentat mai multe scenarii.
Primul scenariu avut în vedere vizează creșterea impozitul care acum pe salariu este 10% să crească la 15% pentru toate salariile din România, indiferent că este vorba despre angajați la stat sau privat.
Într-un al doilea scenariu, se iau în calcul două variante de impozit progresiv pe toate salariile din România. În propunerea venită de la FMI se stabilește modalitatea de impunerea unui impozit progresiv, care într-o primă varianta prevede impozitarea cu 10% pentru cei care au un salariu net de aproximativ 6.000 lei. În cazul celor care iau în mână, la leafă, peste 6.000 de lei, ar urma ca impozitul să fie dublu față de cel de acum, adică să ajungă la 20%.
O a doua variantă de impozit progresiv propusă de către cei de la FMI este să rămână impozitul de 10% pentru cei care au un salariu net de sub 8.000 lei. În ceea ce îi privește pe cei care iau peste 8.000 lei net, ar trebui să plătească un impozit de 25%.
Membrii Guvernului au în vedere, în acest moment, mai multe simulări de impozit progresiv și rămâne de văzut care dintre aceste variante va fi pusă în aplicare sau dacă va fi luată în calcul vreuna dintre aceste variante.
Varianta impozitării veniturilor acre depășesc salariul președintelui
Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat că se are în vedere și o variantă care presupune impozitarea veniturile de la stat care depășesc salariul președintelui. În acest moment, salariul net al președintelui Klaus Iohannis este de aproximativ 15.000 lei. În această situație, cei care au asemenea venituri și plătesc un impozit de 10%, ar urma să le fie aplicată o impozitare de 16%.
Și cei de la Banca Mondială au făcut niște propuneri în ceea ce privește impozitarea. Astfel, se propune eliminarea unor scutiri acordate celor care activează în domeniul IT, în construcții, agricultură sau sector alimentar. Angajații din aceste domenii nu plătesc mare parte din contribuții la sănătate sau la pensii.
Un alt paragraf din propunerile venite de la Banca Mondială va afecta toate pensiile din România. Potrivit acestei propuneri venite de la Banca Mondială se are în vedere eliminarea scutirilor de impozit pentru toți pensionarii. Practic, asta înseamnă o introducere de impozit pe toate pensiile din România.
În prezent, pensiile mai mici de 2.000 lei nu sunt impozitate.
De la Banca Mondială au venit mai multe propuneri care presupun acordarea unei serii de compensări cu beneficii sociale pentru cei care au venituri mici. De asemenea, familiile cu mai mult de doi copii sau pensionari ar urma să fie scutite anumite sume.
Indiferent de ce variantă va alege Guvernul, fie că se iau în calcul cele venite de la FMI sau de la Banca Mondială, sunt șanse mari ca Pensiile din România să fie impozitate.